SDP BiH
Vesna Saradžić

Zašto se u HNK ne poduzima ništa vezano za mjere zaštite od požara?

Vesna Saradžić, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), uputila je nedavno pitanja na sjednici ove Skupštine, vezana za protivpožarnu zaštitu u HNK.

„U aprilu ove godine, tražila sam od nadležnih kantonalnih institucija poduzimanje preventivnih mjera zaštite od požara na otvorenom prostoru. Od Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK sam dobila iscrpnu informaciju o preporukama za provođenje preventivnih mjera zaštite i spašavanja, u cilju smanjenja i ublažavanja rizika. Preporuke su detaljno razrađene, navedeni nosioci aktivnosti..A, na kraju godine, na području Hercegovačko – neretvanskog kantona, zvanično je registrovano 2.500 požara. Najveći broj požara su posljedica ljudske neodgovornosti, nepažnje i, nažalost, namjernog paljenja šume“, navodi Saradžić i postavlja sljedeća tri pitanja:

„Da li je Vlada,zajedno sa nadležnima, napravila analizu novonastalog stanja na područjima koja su bila obuhvaćena požarima? Postoji li izrađena studija o procjeni štete, koliki su finansijski gubitci? Šta se planira poduzeti i koji su daljnji koraci za saniranje postojećeg stanja?

Ujedno, predlažem da se u budžetu za 2018. godinu planiraju sredstva za nabavku sadnica, kako bi se što skorije krenulo u plansko pošumljavanje opožarenih,opustošenih, predjela“, zaključila je Saradžić.