SDP BiH
Slaviša Šućur

Zahvaljujući nesposobnosti Vlade Kantona Sarajevo, stanje sa redukcijama vode bit će sve teže

Građani Sarajeva postaju sve nervozniji i gube strpljenje kada je u pitanju vodosnabdijevanje, koje već godinama u ovome kantonu nije uredno, iako za to redovno plaćaju račune.

Od obećavanih poboljšanja, zadesile su ih samo sve češće redukcije. Voda umjesto u ponoć, sada nestaje već u 22 sata, a zbog mnogobrojnih kvarova, mnogi su tokom najvećih vrućina uskraćeni za pitku vodu i tokom dana.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je često oštro kritikovao menadžment Vodovoda i optimistično najavljivao promjene, nakratko je ulio nadu građanima da će se ovaj veliki problem konačno početi rješavati. Dok se čeka novac od EBRD-a za rekonstrukciju vodovodne mreže, Konaković je najavio i da će od 14. augusta Vlada Kantona Sarajevo biti u stalnom zasjedanju povodom problematike vodosnabdijevanja i dešavanja u KJKP “Vodovod i kanalizacija”, ali je samo nekoliko dana kasnije otputovao na hadž.
Od njegove najave da će Vlada KS stalno zasjedati prošlo je skoro tri sedmice, a kada su u pitanju redukcije i rad Vodovoda, ništa se nije promijenilo, a upitno je da li je bez prisustva premijera iko održavao sastanke i kakve.
Zbog toga su građani glavnog grada BiH ogorčeni, što pokazuju kritike na račun direktora Vodovoda, ali i premijera. Kritike, posebno na Konakovićev račun, posljednjih su dana preplavile društvene mreže.

Sa tim građanima slažu se i zastupnici opozicije u Skupštini KS, koji kažu da se od silnih premijerovih obećanja, malo toga ispunilo, te da situacija izmiče kontroli.

– Od mnogobrojnih obećanja i ideja koje smo imali priliku čuti kada je ova Vlada počela da radi, vidjeli smo vrlo malo. Vodovod je bio od apsolutnih prioriteta i imali smo obećanja Vlade da će to za čas biti riješeno, međutim svjedoci smo da je stanje sve teže. Problemi u Vodovodu puno su dublji i bili su prisutni i prije trenutnog rukovodstva, to je više od 20 godina pogrešne politike i vođenja sistema, što se sada ne može riješiti jednostavno. Ali mislim da ova Vlada nije sagledala šta je to istinski problem, jer se tu, da bi se uopće moglo sanirati postojeće stanje u Vodovodu, treba uhvatiti u koštac i sa bespravnom gradnjom i sa širenjem grada, jer infrastruktura nema mogućnost da ga prati. Mislim da ova Vlada to nije prepoznala i niko ko površno i na brzinu misli da može to riješiti, nema šanse i samo se gubi vrijeme, a stanje će biti samo teže – ističe za Faktor zastupnik SDP-a Slaviša Šućur.

Smatra da rješenju gorućeg problema u Kantonu Sarajevo ne doprinosi ni stalno prepucavanje premijera i direktora Vodovoda u javnosti.

– To je apsurd. Premijer se ponaša kao da je on sa Marsa, a da je vlast koja postavlja menadžment firmi sa nekih drugih planeta, a svi znamo da oni dolaze iz iste političke strukture, tako da ta vrsta optužbi je zaista besmislena – ističe Šućur.

Faktor.ba