SDP BiH
Saša Magazinović

Vladajući se ne mogu dogovoriti oko broja telefona za hitne situacije, koji bi spašavao živote ljudi

Vijeće ministara je prošle sedmice u parlamentarnu proceduru uputilo Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, kojim se predlaže uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112. No, umjesto da ujedini BiH, barem u ovom slučaju, jedinstveni broj je čak i u obliku prijedloga izazvao kontraefekt.

Cilj predloženih dopuna zakona je uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije na cijeloj teritoriji BiH, a potom uspostavljanje sistema hitnih poziva u okviru mjerodavnih službi. U prijedlogu se navodi da je operater telekomunikacija dužan svim korisnicima omogućiti besplatne pozive, SMS poruke na jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve 112 i e-pozive te pozive na druge pozivne brojeve za pristup hitnim službama u BiH, u skladu s Planom brojeva za telefonske usluge i to bez upotrebe bilo kakvog sredstva plaćanja s bilo kojeg telefonskog uređaja uključujući i sve javne telefonske govornice i uređaje za upućivanje e-poziva.

Prijedlog Vijeća ministara će u Zastupničkom domu PSBiH dobiti podršku zastupnika SDA, SDP-a i DF-a, dok SNSD, SDS i HDZ još uvijek nemaju jasan stav.

“Meni više nije jasno zbog čega se neke sasvim logične stvari politizuju. Govorimo o broju koji funkcioniše u cijelom svijetu i koji je spasio milione života i mi sada uvodimo imaginarne kategorije. Ovo me podsjeća na slučaj u Komisiji za nadzor nad sprovođenjem SSP-a, gdje zastupnici iz RS-a traže da se u Evropskom parlamentu, odnosno zajedničkom tijelu, uvede enitetsko glasanje, to je u tom rangu”, ističe Saša Magazinović, zamjenik Predsjedavajućeg Kluba SDP-a.
Klix.ba


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu