SDP BiH
Elvir Karajbić

Vlada FBiH već tri godine obećava da će graditi ceste, a ne gradi ništa

Dio sredstava od klirinškog duga koje će FBiH dobiti od Rusije trebalo bi prvo usmjeriti na otplatu duga za gas, a ne za izgradnju cesta, smatra većina federalnih poslanika, dok u Vladi ne misle tako. Poslanici s kojima smo razgovarali ističu da nemaju ništa protiv ulaganja u cestogradnju, ali da je izmirenje duga za plin na prvom mjestu kako taj entitet ne bi u januaru, u jeku grijne sezone, ostao bez ovog energenta, a građani cvokotali pored hladnih radijatora, dok u Vladi FBiH ipak smatraju da novac od klirinškog duga treba usmjeriti u infrastrukturne projekte.

Na naše pitanje kako će Vlada FBiH utrošiti ta sredstva i da li su tačne insinuacije da će budžet “pojesti” ovaj dug, Fadil Novalić, premijer, kaže da se Vlada FBiH od početka zalaže da se novac od klirinškog duga usmjeri u infrastrukturne projekte, konkretno u brzu cestu Lašva – Travnik.

Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a BiH, kaže da FBiH mora izmiriti svoja dugovanja za zemni gas i da ne treba gledati čine li to drugi.

“Ruska Federacija je svoj dug platila. Ne možemo očekivati da se nama izmire obaveze, a da mi to isto ne činimo”, kazao je Karajbić. Što se tiče ulaganja u cestogradnju, ističe da je ova stranka oduvijek podržavala infrastrukturne projekte, ali da ova vlada već tri godine obećava da će graditi ceste, a ne gradi ništa. “Čak nam je i premijer rekao – mi gradimo, ali vi to ne vidite”, kaže Karajbić.

Nezavisne novine