SDP BiH
Odbor za afirmaciju i zaštitu antifašističke borbe naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine SDP BiH

Veličanje ustaških lidera dokaz da živimo u vremenu povampirenog fašizma

Odbor za afirmaciju i zaštitu antifašističke borbe naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine Socijaldemokratske partije BiH najoštrije osuđuje nedavne provokacije u sarajevskom naselju Dobrinja, koji pamfletima veličaju i propagiraju poražene nosioce najcrnje fašističke ideologije iz Drugog svjetskog rata.

Podsjećamo građane Sarajeva i BiH da su ustaše, uz četnike i pripadnike Handžar divizije, u toku Drugog svjetskog rata bile na strani okupatora nacističke Njemačke i fašističke Italije te da su u tom periodu činili monstruozne zločine. Zato je veličanje takvih ideologija uvredljiva i ujedno opominjuća činjenica da živimo u doba povampirenog fašizma.

Krenulo je sa imenima ulica i škola, izjavama o „poraženom antifašizmu“, da bi sve kulminiralo sa ovim sramnim pamfletima. Šta je sljedeće na redu, možda hapšenja i proganjanja drugih i drugačijih !?

Drage građanke, dragi građani i poštovani antifašisti, osudimo ovaj, kao i sve druge pokušaje rehabilitacije i propagiranja nazadnih ideja, ljudskom rodu najvećeg neprijatelja – fašizma.

Recimo svi jasno i glasno NE strahu, NE mraku, NE nacionalizmu, NE šovinizmu, NE fašizmu !

Na kraju, od nadležnih institucija očekujemo i zahtijevamo učinkovitu istragu te oštro sankcionisanje počinitelja.