SDP BiH
Federalni parlament

Usvojen prijedlog Envera Bijedića da brza cesta Sarajevo – Beograd ide preko Tuzle

Federalni parlament usvojio je prijedlog da brza cesta Sarajevo – Beograd ide preko Tuzle, javlja Patria.

Već nekoliko mjeseci spominje se brza cesta koja bi povezala glavne gradove Bosne i Hercegovine i Srbije. Spominje se više pravaca kojim bi mogla proći ova cesta. Strateškim dokumentima predviđena su tri moguća pravca. Jedan od njih bila bi brza cesta od Istočnog Sarajeva, Sokoca, Rogatice, pa do graničnog prelaza Vardište. Drugi mogući pravac je od Doboja, preko Tuzle i Zvornika za Loznicu, i treći pravac, od Vukosavlja do Brčkog i od Brčkog do Bijeljine.

„Prolaskom ove trase kroz Tuzlanski kanton, Bosna i Hercegovina bi imala bolje preduslove za saradnju sa ostalim regionalnim centrima zbog uloge i strateškog položaja aerodroma na Dubravama koji bi upravo zahvaljujući ovom projektu mogao da doživi potpunu ekspanziju i postane bitana poveznica između BiH i regiona“, ranije je izjavio Enver Bijedić, predlagač inicijative.

„Realizacija jednog ovako važnog infrastrukturalnog projekta ne bi smjela zaobići jedne od najmnogoljudnijih gradova u Bosni i Hercegovine poput Bijeljine i Tuzle. Pored toga na ovaj način autoput bi prošao kroz oba bh. entiteta i Distrikt Brčko“, dodao je Bijedić.

Federalni parlament danas je usvojio prijedlog da se Sarajevo sa Beogradom poveže preko Tuzle. Da bi bio konačan, takav prijedlog moraju prihvatiti i iz drugog bh. entiteta. Riječ je o projektu koji će koštati nekoliko stotina miliona eura. Finansijska sredstva bh. vlasti će tražiti najvjerovatnije kod međunarodnih banaka, piše NAP.