SDP BiH

Uspješno završena osma regionalna konferencija Vučko

Forum mladih SDP BiH u saradnji sa Forumom lijeve inicijative i fondacijom Friedrich-Ebert-Stiftung, ove godine bio je domaćin regionalne konferencije Vučko, koja već osmu godinu zaredom okuplja mlade ljude iz ljevičarskih i progresivnih političkih stranaka regiona Zapadnog Balkana.

Centralna tema regionalne konferencije Vučko bila je „Ostajemo ovdje – Kako zadržati mlade ljude u zemljama Zapadnog Balkana“. U fokusu su bila pitanja kako mlade ljude zadržati u zemljama Zapadnog Balkana, odnosno kako zajednički pronaći rješenja za goruće probleme koji su ključni uzrok odlaska mladih ljudi.

Vučko političkim aktivistima nudi platformu za diskusiju o važnim problemima koji pogađaju sve mlade ljude u regionu. Ove godine učestvovalo je 70 mladih iz političkih stranaka i nevladinih organizacija iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije. Pored predstavnika Foruma mladih SDP BiH iz naše zemlje prisustvovali su i mladi aktivisti DF-a, NS-a i GS-a, te predstavnici lijevih i progresivnih NVO.

Fokus na panelima bile su politike koje se smatraju ključnim uzrocima odlaska mladih a to su: nejednakosti i nezaposlenosti mladih, inkluzivno i kvalitetno obrazovanje, rodna ravnopravnost i porodična politika, promoviranje mobilnosti mladih za postizanje inkluzivnog održivog razvoja, te izgradnja miroljubivih i inkluzivnih društava kroz borbu protiv etnonacionalizma, esktremizma i fašizma. Tokom trodnevne konferencije na panel diskusijama učešće su uzeli brojni eksperti iz regiona i Evrope, ali i visokopozicionirani predstavnici ljevice u BiH.

U međusobnom dijalogu i diskusijama nastojalo se ustanoviti u kojoj mjeri mladi iz ljevičarskih i progresivnih političkih stranaka i nevladinih organizacija prepoznaju ove probleme i politike, te na koji način namjeravaju realizaciju postavljenih ciljeva ugraditi u vlastiti politički rad.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu