SDP BiH
Arman Zalihić

Univerzitet i Sveučilište u Mostaru: Koliko su studentske organizacije pod političkom kontrolom

Politička kontrola studenata i njihovih organizacija jedna je od čestih tema kad se krene razmatrati stanje mladih kod nas. Takva percepcija nije novijeg datuma, samo se da pojedinim aktuelnim događajima dodatno pokrene. Posljednji izbori rukovodstva Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” izazvali su reakciju Foruma mladih SDP-a.
“Prije nekoliko dana ponovo je u potpunoj tajnosti izabrano rukovodstvo Unije studenata. Velika većina studenata, kao i prethodnih godina nije znala za izbore čime im je onemogućeno da biraju i budu birani, pa je uzak krug studenata bliskih SDA ponovno izabrao rukovodstvo. Nevjerojatno je i to da Statut Unije nije javno objavljen i da je do njega gotovo nemoguće doći”, za Klix.ba kaže Arman Zalihić, potpredsjednik FOM SDP BiH.

U Socijaldemokratskoj partiji BiH idu dalje pa kažu da postoji ustavljen obrazac ponašanja duži niz godina.

“Indikativno je i to da su svi dosadašnji predsjednici Unije studenata baš iz pomenute stranke, čije se stranačke iskaznice formalnosti radi sakriju za vrijeme trajanja mandata, a nakon završetka mandata bivaju nagrađeni visokim funkcijama unutar stranke. Sve to nam jasno pokazuje da politika, odnosno konkretno SDA kontrolira Uniju studenata”, dodaje Zalihić, te napominje da je ista stvar i na Sveučilištu u Mostaru, gdje Studentski zbor apsolutno kontrolira HDZ.

Forum mladih SDP-a će se, kaže nam Zalihić, boriti da se ove dvije studentske organizacija depolitiziraju kako nalažu i statuti pomenute dvije visokoškolske ustanove, gdje jasno piše da one moraju biti nestranačke.

(Izvor: Klix.ba)