SDP BiH

Tražimo vanrednu sjednicu Skupštine HNK zbog požara u hipermarketu Bingo

Nakon što smo sinoć obišli požarište, razgovarali sa nadležnim službama i pojedinim radnicima, a nakon održane zajedničke Vanredne sjednice Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP BiH HNK i Gradskog odbora SDP BIH Mostar, a svjesni tragedije koja se sinoć desila u hipermarketu Bingo u Mostaru, putem zastupnika SDP BiH u Skupštini HNK zatražićemo održavanje Vanredne sjednice Skupštine HNK.

Sinoć je ugroženo desetine radnih mjesta i egzistencija desetina porodica i smatramo da o ovome svoj sud moraju dati institucije vlasti. Obzirom da u Mostaru ne postoji Gradsko vijeće uputili smo inicijativu sljedećeg sadržaja prema Skupštini HNK i predsjedavajućem Skupštine HNK, gospodinu Šerifu Špagi:
“Klub zastupnika SDP BIH u Skupštini HNK ovim putem upućuje inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine HNK, a vezano za požar u hipermarketu Bingo u Mostaru.

Obzirom da Grad Mostar nema Gradsko vijeće Grada Mostara, pozivamo Vas da, u skladu sa Vašim ovlaštenjima i Članom 49. Poslovnika o radu Skupštine HNK, sazovete sjednicu u najkraćem roku na kojoj bi se razmatrala samo tačka dnevnog reda vezana za požar u Hipermarketu Bingo. U tom smislu neophodno je da se zastupnicima dostave izvještaji sa uviđaja o uzrocima požara, kao i da se na sjednicu pozovu inspektori i vještaci koji bi prezentovali te izvještaje. Također, smatramo sasvim poželjnim na sjednicu pozvati Gradonačelnika Mostara, gospodina Ljubu Bešlića, vlasnika hipermarketa Bingo gospodina Senada Džambića, kao i predstavnike Civilne zaštite HNK.

Obzirom da su u Hipermarketu Bingo desetine radnika zaradjviale svoje plate, radnici prije svega, ali i javnost treba da znaju koja je sudbina tih radnika, kako im se može pomoći i da li će doći do obnove uništenog objekta i kada? Smatramo da Skupština HNK o tome mora dati svoj sud i to u najkraćem mogućem roku i iz tog razloga Vas pozivamo da sazovete Vanrednu sjednicu Skupštine HNK, kako bi zastupnici bili upoznati sa situacijom, a Skupština HNK mogla donijeti adekvatne zaključke i pomogla radnicima zbog tragedije koja je zadesila Bingo.

Molimo Vas da nam u roku 24 sata odgovorite na ovu inicijativu. U nadi da ćete razumjeti težinu situacije u kojoj su se našli radnici Binga i da ćemo svi zajedno pokušati da im pomognemo, srdačno Vas pozdravljmo.”