SDP BiH
Saša Magazinović

Tražimo produženje roka za plaćanje PDV-a sa 10. na zadnji dan u mjesecu

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović, govorio je danas o inicijativi koju je zajedno s Institutom za razvoj mladih KULT uputio još prije dva mjeseca a u vezi uvođenja naplate PDV-a po naplaćenim računima umjesto dosadašnjeg sistema naplate po izdatim računima, piše novinska agencija Patria.

Inicijativu za izmjenu načina naplate PDV-a traže desetine hiljada privrednika svih nacionalnosti i političkih opredjeljenja. Ovo ne smije biti politički obojena inicijativa nego se trebamo angažovati svi zajedno, prije svega Vijeće ministara i Uprava za indirektno oporezivanje, upozorio je Magazinović, ističući da su odgovor čekali dva mjeseca.

– Iza ove inicijative stoji 30.000 privrednika i tražili smo od ljudi iz Vijeća ministara da uđu u cipele privrednika i da počnu tako razmišljati kako im pomoći u što efikasnijem poslovanju, da saslušaju shvate… Na koncu nakon dva mjeseca ćutanja dobili smo odgovor u kojem se navodi da je takav sistem neprihvatljiv bez obzira što postoji u 22 zemlje EU i državama okruženja. Da ova direktiva Evropske komisije na koju smo se pozvali može a i ne mora se primjeniti, pa su oni odabrali da ne moraju. Da primjena zakona o PDV i uvođenje sistema naplate po naplaćenim računima zahtijeva drugačiji pristup u obradi i da ne osporavju moguće pozitivne efekte, ali da bi bilo komplikovano i da zato nemaju kacitet niti to žele. Također kao jedan od razloga što se ne želi ući u ovaj sistem je to da takav model zahtijeva uvođenje novog informacionog sistema – kazao je Magazinović.

On je dodao da će nastaviti instistirati i argumentirati i dalje svima onima koji se nalaze u vlasti u tome da je neophodno uvesti plaćanje PDV po naplaćenim, a ne izdatim računima.

– Obići ćemo značajan broj privrednika u BiH gdje ćemo se na licu mjesta uvjeriti u njihove probleme i iz tog inicirati rješavanje problema i naredne sedmice ćemo imati novu inicijativu a ona se odnosi na zahtjev privrednika za pomjeranje roka plaćanja PDV-a sa 10. na 30. u mjesecu – dodao je Magazinović.

Poslanik SDP-a je istakao da nisu sreli čovjeka-privrednika koji nije pomenuo ovo kao urgentnu stvar.

– Tražit ćemo stav Vijeća ministara i UIO-a. Za razliku od prvog prijedloga ovaj ne zahtijeva uvođenje novog informacionog sistema, isti ljudski kapaciteti su dovoljni i nije komplikovano. Definitivno će pozitivno uticati na likvidnost budžeta – dodao je Magazinović.

Ajla Barukčić, ekonomska stručnjakinja Instituta za razvoj mladih KULT, pojašnjava kako prema važećem Zakonu o porezu na dodanu vrijednost (platiti PDV do 10. u mjesecu) opterećava privrednike, ali da su ohrabreni odgovorm UIO-a.

– Privrednici ističu da zbog toga dižu kredite, plaćaju kamate i slično. Predloženi sistem nije izmišljen nego se uveliko primjenjuje u zemljama EU. BiH će morati biti dio ovog sistema koji je u primjeni vrlo fleksibilan – kazala je Barukčić.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu