SDP BiH
Elvir Karajbić

Svi zakoni koje je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada FBiH su antireformski

Mnogi su nezadovoljni postignutim rezultatima Vlade FBiH i oba doma Parlamenta FBiH. Nepostojanje ključnih reformskih zakona, često otkazivanje sjednica i blokade koje postoje u Domu naroda FBiH najbolji su pokazatelj nepostojanja adekvantog koalicionog partnerstva u FBiH, a većina parlamentaraca najvećim krivcima za to smatra dvije ključne partije HDZ BiH i SDA. Zbog neefikasnosti vlasti u FBiH nisu usvojeni neki od ključnih zakona, poput Prijedloga zakona o igrama na sreću, Prijedloga zakona o PIOu, zakona o šumama, ali i dva zakona koja se odnose na plate Prijedloga zakona o doprinosima i Prijedloga zakona o dohotku.

Elvir Karajbić, šef Kluba SDP BiH, ističe da sve činjenice ukazuju na to da je ovo najlošija vlast u Federaciji BiH otkako ona postoji.

“Svi zakoni koje je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada FBiH su antireformski, oni nisu reformski. Iz tog razloga je dobro što oni nisu prošli u parlamentu jer takvi zakoni bi samo štetili građanima FBiH”, kaže Karajbić.

Oba doma Parlamenta FBiH od 2015. godine pokazala su neefikasnost. Tako je u prvoj godini mandata usvojeno tek 10 zakona, od čega su tri već bila u proceduri iz prethodnog saziva Parlamenta FBiH.

Predstavnički dom je u 2016. održao 20 sjednica, što je za 10 manje od prosjeka prethodnog mandata, a u 2016. razmotreno je 156 mjera i usvojeno 29 zakona, dok je prosjek prethodnog mandata bio 180 mjera i 40 zakona.

Ozbiljnost problema najuočljivija je pri pogledu na program rada Predstavničkog doma. Od 144 zakona, koliko je planirano tim programom rada, ovaj dom usvojio je tek 16, odnosno 11 posto u 2016.

 

(Nezavisne novine)


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu