Stvorena je atmosfera kao da je sramota tražiti pravdu

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je da će se odazvati u petak na skupu u Vijećnici u Sarajevu, na kojem će se govoriti o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije, pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Nikšić je u Dnevniku D Federalne televizije rekao da „ne postoji niko ko ima pravo zabraniti građanima BiH, koji su preživjeli agresiju, da sada traže istinu i pravdu“. Naravno, rekao je Nikšić, „to traganje mora biti utemeljeno na zakonima i da ima činjenice i dokaze“.

– Čini mi se da je sada stvorena atmosfera kao da je sramota tražiti pravdu – rekao je Nikšić. On je dodao da očekuje da od pravnog tima BiH u petak čuje o novim činjenicama i dokazima odnosno da li su novi materijali dovoljni da BiH pred Međunarodnim sudom dođe do istine.

– Ukoliko pravni tim kaže da nema novih činjenica, nemam problema da kažem da ne treba srljati – dodao je Nikšić.

On je rekao da političke elite u Srbiji još uvijek ne pokazuju da su spremni uvažiti ono što se desilo u BiH početkom ‘90-ih. Podsjetio je da Srbija rehabilituje Dražu Mihajlovića, krije Novaka Džukića koji je odgovoran za zločin na Tuzlanskoj kapiji, a to ne doprinosi stabilizaciji odnosa između dvije zemlje.