SDP BiH
Segmedina Srna-Bajramović

Situacija u azilu za pse u Prači više je nego loša

Građani okupljeni u inicijativi Odmah, koja okuplja udruženja građana, građane volontere i aktiviste koji za cilj imaju rješavanje problema pasa lutalica, zahtjevaju od zastupnika Skupštine KS-a da u srijedi na sjednici ne usvoje odluku o kupovini Azila za pse u Prači. Smatraju da njegova kupovina, kako predlaže Vlada KS-a, nije rješenje problema, te su, kako bi se i sami uvjerili u kakvom stanju se nalaze psi u Prači, pozvali zastupnike da s njima posjete ovaj azil.

Obilazak je upriličen danas, a od zastupnika se odazvala jedino Segmedina Srna-Bajramović. I naša ekipa bila je na licu mjesta. Nakon obilska, zastupnica Srna-Bajramović kazala je da je situacija u azilu više nego loša.

– Sve ono što se moglo vidjeti pokazuje užas u kojem se nalaze psi na mjestu u koje su uložena značajna javna sredstva. Psi su bolesni, ne postoji medicinska dokumentacija o njihovom stanju, veterinarsku uslugu nemaju, kao što ne postoji ni evidencija o udomljenju. Svjesna sam da imamo milion i jedan problem sa kojim se suočavamo u društvu, ali se ne želim pomiriti sa činjenicom da znamo za ovu katastrofu, i ne činimo ništa. Ukoliko nemamo snage da azil organizujemo na način kako je to praksa svugdje u normalnim zemljama, onda ovaj i ovakav treba zatvoriti, jer on je sve samo nije azil, naglasila je ona i dodala da odluku o kupovini azila neće podržati.

Oslobođenje