SDP BiH

Sistem PIO zasnovan na podjelama je nepravedan i neprihvatljiv

Penzijsko-invalidski sistem Federacije BiH, zasnovan na podjelama aktuelnih i budućih penzionera, je nepravedan i neprihvatljiv, osnovna je poruka Javne tribine, sinoć održane u organizaciji Foruma seniora SDP BiH u sali  Univerzitetske biblioteke u Tuzli, u cilju konsultacije građana o Nacrtu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojeg je federalna Vlada uputila u parlamentarnu proceduru.

Naime, nakon što je predsjednica FOS SDP BiH Suada Hadžović, prisutnim prezentirala sadržinu Nacrta zakona, sa posebnim osvrtom na odredbe koje se tiču provođenja smjernica iz Strategije refome PIO, a prof. dr. Anto Domazet izložio  neke socijaldemokratske poglede na predloženu penzionu politiku, uslijedila su brojna pitanja i komentari učesnika Javne tribine, te izražen jasan stav da penzioni i invalidski sistem mora biti zasnovan na principu jednakosti, pravde i solidarnosti, a ne na podjelama u pravima budućih i aktuelnih penzionera.

Kako je istaknuto, Zakon se prvenstveno odnosi na promjenu  načina obračuna penzijskog osnova u budućnosti kroz bodovni sistem, dok se aktuelnim korisnicima,  prava  obezbjeđuju i dalje, u dostignutom iznosu posljednje isplaćene penzije i neće se ponovo određivati po odredbama ovog zakona.

Međutim, pitanje penzijske reforme, kako je istaknuto, nije samo pitanje budućih penzionera, nego i pitanje međugeneracijske  solidarnosti i odnosi se i na buduće i na aktuelne penzionere.

Aktuelni penzioneri sa punim penzijskim stažom su posebno očekivali da će njihov doprinos biti adekvatno valoriziran i da će se prema njima ispraviti dugogodišnja nepravda koja im je nanesena parametrijskom reformom 1999. i 2000.godine, te kreirati adekvatnost penzija, redovnost isplata i  bolja socijalna i materijalna sigurnost aktuelnih u budućih penzionera.

Predloženom penzionom politikom se predlaže ipravljanje  nanesene nepravde prema aktuelneim penzionerima, kao posljedice pogrešne penzione politike, na način što će se budućim penzionerima u narednih pet godina, vrijednost općeg boda korigovati  faktorom umanjenja za staž osiguranja ostvaren prije 31.12.1999. godine, odnosno faktorom uvećanja za staž ostvaren nakon 01.01.2000. godine, čime se derogira strateško opredjeljenje da visina penzije zavisi od uplaćenih doprinosa i staža osiguranja.

Intencija Zakona na osiguranje prava i dostojanstvo života po osnovu uplaćenih doprinosa se mora odnositi i na buduće i na aktuelne penzionere.

Predloženi Sistem PIO zasnovan na podjelama je nepravedan i neprihvatljiv, poruka je Javne tribine građana Tuzle.