SDP BiH
Ugrožavanje sigurnosti

SDP HNK traži istragu zbog precrtavanja ćiriličnih slova na saobraćajnim znakovima

Kantonalna organizacija Socijaldemokratske partije BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona je uputila dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK u kome traži da se ispitaju okolnosti i osobe koje su dovele do oštećenja saobraćajnih znakova na području ovog kantona, nastalog precrtavanjem ćiriličnih slova, čime je, između ostalog, prekršen i Zakon o bezbjednosti u saobraćaju BiH.

„Ovim putem vam se obraćamo sa molbom da istražite i pokrenete zakonske procedure za pronalaženje i sankcionisnje osoba koje se nalaze na snimku koji vam dostavljamo u prilogu.
Sudeći po snimku događaj se zbio na putu Čapljina – Ljubuški.

Na datom snimku se nalaze N.N. osobe koje su postupile suprotnu Članu 132. Zakona o sigurnosti saobraćaja u BiH, a istovremeno su poslale poruke mržnje, diskriminacije, nacionalne netrpeljivosti i dovele građane u osjećaj nesigurnosti.

Na taj način su također prekršene odredbe Krivičnog zakona FBiH i to u Član 163., Član 177. i Član 293. U skladu sa tim molimo vas da ovaj slučaj, koji je uznemirio javnost, bude prioritet u vašem djelovanju i da počinioce otkrijete i predate nadležnim institucijama“, navodi se u dopisu koji je danas dostavljen MUP-u HNK.