SDP BiH
Saša Magazinović

Je li Zvizdiću važniji zakon ili Izetbegović?

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potpisao je zaključak kojim je Ministarstvu civilnih poslova BiH naloženo da direktno traži mišljenje kantona o međunarodnim sporazumima u kantonalnoj nadležnosti bez prethodnog posredovanja entiteta Federacija BiH.

“U cilju punog poštivanja ustavnih standarda i relevantnih odluka Ustavnog suda BiH, kao i pojednostavljenja i skraćivanja postupka pribavljanja mišljenja od strane nadležnih kantonalnih ministarstva, obavezuje se Ministarstvo civilnih poslova da u postupku pribavljanja mišljenja o prijedlozima međunarodnih sporazuma u oblasti koja su u isključivoj nadležnosti kantona, izravno kontaktira nadležna kantonalna ministarstva bez posredovanja institucija na nivou FBiH, te da im u interesu primjenjivosti njihovih sugestija blagovremeno dostavlja dokumente s naznačenim, razumnim rokovima unutar kojih se trebaju izjasniti, u skladu s odredbama Zakona o upravnom postupku. Ministarstvo civilnih poslova BiH će o učićenjenom informisati releventne institucije na nivou FBiH”, piše u Zaključku.

Zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović kazao je na današnjoj sjednici Zastupničkom doma Parlamentarne skupštine BiH da Zakon o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora BiH nigdje ne spominje kantone te da se od kantona prave države.

Istakao je da se zaključkom ne može mijenjati zakon i na taj način se implementirati odluke Ustavnog suda BiH. On tražio da mu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić odgovori da li mu je važniji zakon ili Bakir Izetbegović.

S obzirom da današnjoj sjednici ne prisustvuje Denis Zvizdić, Magazinović nije dobio odgovor na svoje poslaničko pitanje.

Zaključak koji je potpisao Izetbegović donesen je 27. juna 2016. godine, a Magazinović poručuju kako je neprihvatljivo da državni parlamentarci tek nakon godinu dana saznaju šta usvaja Predsjedništvo BiH.