SDP BiH
Tužilac tribunala u Hagu

Scott: Podržavam izjavu Lane Prlić, vrijeme je da se krene naprijed

Nakon Drugog svjetskog rata Njemačka je morala prihvatiti ono što se dešavalo tokom rata i Holokausta. Oni su poduzeli vrlo konkretne korake da to prihvate i da to priznaju. Nažalost mnoge hrvatske vođe i u BiH i u Hrvatskoj odbijaju da to urade. Oni konstantno negiraju zločine. To je jako loše, kazao je u svom prvom komentaru nakon presude Prliću i ostalima tužilac koji je napravio optužnicu u ovom predmetu i dokazao krivicu optuženih Kenneth Scott.

Kao poruku svim građanima Bosne i Hercegovine, Scott je podržao izjavu potpredsjednice SDP BiH, Lane Prlić, nakon haške presude.

SCOTT: Ja bih podržao izjavu koja je vrlo zanimljiva, izjavu koju je dala nećakinja Jadranka Prlića, koliko ja znam njeno ime je Lana Prlić. Ona je u proteklih nekoliko dana govorila da je vrijeme za sve, uključujući i hrvatske vođe i u BiH i u Hrvatskoj, da prestanu sa negiranjem i prihvate historiju sukoba, prihvatajući odgovornost.

Nakon Drugog svjetskog rata Njemačka je morala prihvatiti ono što se dešavalo tokom rata i Holokausta. Oni su poduzeli vrlo konkretne korake da to prihvate i da to priznaju. Nažalost mnoge hrvatske vođe i u BiH i u Hrvatskoj odbijaju da to urade. Oni konstantno negiraju zločine. To je jako loše. Ja se slažem sa gospođicom Prlić. Krajnje je vrijeme za hrvatske vođe i u Hrvatskoj i u BiH da napuste stavove negiranja jer to ne može biti od pomoći i to je suprotno činjenicama.

Potrebno je da se suoče, pomire sa onim što se dešavalo kao što je to Njemačka učinila. Balkan se mora pokrenuti naprijed, sa većim prosperitetom i sretnijim životima za sve, a negiranje prošlosti i zločina nije od pomoći i to ne može dovesti do prosperiteta i sreće za bilo koga.

(TV1 / Vijesti.ba)