SDP BiH

Saša Magazinović

Rođen 01.11.1978. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu. Srednju mašinsku školu i mašinski fakultet je također završio u Sarajevu. Trenutno završava Master studij na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, smjer Evropske integracije.
Njegova profesionalna karijera je vezana za politiku. član je Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine od 1997 godine. Kada je u pitanju stranačka struktura obavljao je niz funkcija, kako u lokalnoj zajednici, tako i u organima stranke na državnom nivou. Između ostaloga bio je predsjednik Foruma mladih i potpredsjednik SDP u opštini Ilidža, a nakon toga u periodu 2004-2008. predsjednik Foruma mladih SDP BiH. Dugogodišnji je član Glavnog odbora SDP BiH, a u posljednja dva mandata je i član Predsjednistva SDP BiH. Duži niz godina obavlja funkciju međunarodnog sekretara SDP BiH.
Saša Magazinović je jedan od rijetkih bosanskohercegovačkih političara koji je na izborima biran u zakonodavne organe na svim nivoima vlasti u BiH. U općinsko vijeće Ilidža je prvi put je izabran na lokalnim izborima 2000-te godine, a nakon toga je ponovo izabran na izborima 2004 godine. U tom periodu je obavljao funkciju sefa kluba vijećnika SDP. Na opštim izborima 2006-te godine je izabran u skupštinu kantona Sarajevo, a nakon toga i u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Na opštim izborima 2010-te godine izabran je za poslanika u Parlamentu BiH. U mandatu 2010-2014 obavljao je funkciju sefa kluba poslanika SDP BiH u Parlamentu BiH. U istom periodu je bio član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE). Na izborima 2014-te godine je ponovo izabran u Parlament BiH, a obnovio je i svoj mandat u delegaciji BiH u PACE.
U toku trajanja mandata u parlamentima na različitim nivoima bio aktivan i u radu parlamentarnih komisija (komisija za pitanje mladih Skupštine kantona Sarajevo, predsjednik komisije za informisanje Doma naroda Parlamenta FBiH, Ustavno- pravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH…) Trenutno je član Komisije za evropske integracije i Komisije za ravnopravnost spolova Parlamenta BiH.
Saša Magazinović je aktivni sudionik velikog broja kampanja, a u posljednjih 10-tak godina bio je član Glavnog izbornog štaba SDP BiH. U pobjedničkoj kampanji SDP-a 2010 obavljao je poziciju sekretara izbornog štaba – izvrsnog direktora kampanje. U izbornoj kampanji za izbore 2014-te godine vodio je dio izbornog štaba koji je kreirao izborne politike stranke.
U toku svog stranačkog angažmana prošao je brojne edukacije u zemlji i inostranstvu, a danas je i sam predavač političke škole Vijeća Evrope. Također, kao predavač se vrlo cesto pojavljuje na brojnim edukacijskim seminarima za mlade političare. Također, ima bogato iskustvo kada je u pitanju saradnja sa međunarodnim organizacijama i fondacijama (NDI, IRI, Friedrich Ebert Stiftung, Konrad Adenauer Stiftung, Olaf Palme foundation…)
Ima bogato iskustvu u saradnji sa nevladinim organizacijama i medijima, a i sam je bio aktivista nevladinih organizacija, te se volonterski bavio novinarstvom.
Osim politike, Saša Magazinović se aktivno bavio sportom. Igrao je rukomet u nekoliko klubova u Bosni i Hercegovini i regiji. Govori engleski jezik. Živi i radi u Sarajevu. Oženjen je i otac je dvoje djece.