SDP BiH

Predstavnici SDP Stari Grad u posjeti Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti

Predstavnici SDP BiH Stari Grad Sarajevo jučer su bili u zvaničnoj posjeti Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Irfan Čengić dopredsjedavajući Vijeća općine Stari Grad i Malik Garibija predsjednik Općinske organizacije SDP Stari Grad, razgovarali su s direktoricom Muzeja Šejlom Šehabović o radu ove institucije i o načinima kako predstavnici vlasti na različitim nivoima mogu pomoći Muzeju da unaprijedi svoj rad.

U ovom trenutku u fondovim Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine se nalazi 67 književnih zbirki i 17 pozorišnih zbirku sa preko 20.000 eksponata, ali i pored činjenice da Muzej čuva pravo blago ove zemlje, on je jedna od sedam institucija kulture od značaja za BiH čiji status je još uvijek neriješen. Zbog toga Muzej funkcioniše u teškim uslovima, svakodnevno se boreći za sami opstanak i podmirivanje osnovnih troškova.

Nakon sastanka i obilaska stalne postavke dogovorene su određene aktivnosti koje će početi već od naredne sjednice Općinskog vijeća Stari Grad, te koje će starogradski socijaldemokrati prenijeti i na više nivoe vlasti. Važno je istaći da ova institucija već ima ogromnu podršku Općine Stari Grad Sarajevo i da izuzetno cijeni obavezu koju je na sebe Općina preuzela u narednom periodu.

U nekoliko posljednjih godina Muzej uspijeva redovno izmiriti sve svoje obaveze i nositi se s brojnim izazovima koji imaju. Cilj ovog sastanka bio je da se pokušaju pronaći modaliteti koji će još više pomoći Muzeju i dodatno podstaći njegov kolektiv da nastavi s dobrim radom.

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine rijetka je kulturna i znanstvena institucija u južnoslavenskim, balkanskim ali i u evropskim razmjerama koja se istovremeno bavi očuvanjem i prezentacijom bogate građe iz dvije umjetničke oblasti – književnosti i pozorišne umjetnosti. Osnovan je 1961. godine kao Muzej književnosti BiH, a deset godina kasnije, 1970. godine, Muzej je proširio svoju djelatnosti i na pozorišnu umjetnost BiH. Iako je njegov status danas neriješen, sama činjenica da se nalazi u Starom Gradu i da je ovo jedna od bolje posjećenih turističkih atrakcija, ukazuje na odgovornost i potrebu Općine Stari Grad da pomaže i štiti Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu