SDP BiH

Predsjedništvo SDP BiH: Revizija presude protiv Srbije je pitanje općeg interesa

Predsjedništvo SDP BiH je svojim zaključkom afirmisalo raniji stav Glavnog odbora o nužnosti pokretanja revizije presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za agresiju, na osnovu postojanja validnih dokaza. Predsjedništvo SDP BiH smatra da trebaju biti poduzete sve pravno utemeljene i dokazima podržane aktivnosti u smjeru revizije presude. Proces revizije presude protiv Srbije ne može biti sveden na individualnu inicijativu, nego u proces mora biti uključena široka društvena zajednica. Predsjedništvo SDP BiH je uvjereno da je ostvarenje pravde i utvrđivanje potpune istine u vezi sa agresijom protiv Bosne i Hercegovine proces koji ne može biti smatran ugrožavanjem bilo kojeg naroda ili grupe u Bosni i Hercegovini.

Pomirenje i obnova povjerenja mogući su jedino ukoliko svi odgvorni za ratna nedjela odgovaraju za počinjeno. Predsjedništvo SDP BiH smatra nerazumnim i neutemeljenim svako političko suprotstavljanje pravnim procesima koji za cilj imaju utvrđivanje potpunih činjenica i istine o svim ratnim dešavanjima.

Osuđeno je destruktivno djelovanje dužnosnika HDZ-a Hrvatske i tzv. Hrvatskog narodnog sabora. Od HDZ-a Hrvatske, ali i Sabora ove države čiji zastupnici promovišu retrogradne ideje podjele BiH, Predsjedništvo SDP BiH očekuje očitovanje o poticanju na rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i promovisanju društvene segregacije na etničkoj osnovi.