SDP BiH

Poslanik njemačkog Bundestaga Josip Juratović i bivši član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević posjetili Općinu Maglaj

Poslanik njemačkog Bundestaga Josip Juratović i bivši član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević u ponedjeljak 8.1.2017. posjetili su Općinu Maglaj.

Tokom sastanka razgovarali su o perspektivi Bosne i Hercegovine, pozitivnim primjerima razvoja općine Maglaj i bosanskohercegovačke ekonomije, te načinu izgradnje funkcionalnog sistema.

„Važan segment kretanja Bosne i Hercegovine na putu ka Europskoj Uniji jesu poruke i argumenti koji upravo dolaze sa terena. Zadovoljstvo mi je što sam u Maglaju i ova općina je pozitivan primjer Bosne i Hercegovine. Čestitam Vam na postignutim uspjesima, jer vjerujem da nije bilo nimalo lako uspjeti. Tu sam da rado razmijenimo mišljenja i iskustva, da vidimo realnu situaciju općine i zemlje, te da zajednički doprinesemo napretku. Balkan treba Europu, ali i Europa treba Balkan“, istakao je Juratović.

Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić izrazio je zadovoljstvo povodom njihovog dolaska i istakao: „ Hvala što ste došli u Maglaj, hvala na svemu što radite za Bosnu i Hercegovinu. Mi se zaista trudimo da stvorimo bolji i kvalitetniji privredni ambijent i radimo onoliko koliko možemo da prikažemo jednu pozitivnu priču iz ove općine. Iskreno vjerujem da ćemo i nastaviti u pozitivnom smjeru, te razmijeniti iskustva.“

Nakon sastanka u Općini, Juratović i Bogićević bili su gosti okruglog stola, koji je okupio veliki broj posjetilaca u sali Općinskog vijeća Maglaj.

Općinski načelnik je na samom početku predstavio goste i teme Okruglog stola, nakon čega se prisutnima obratio gospodin Juratović.

„Dobio sam utisak da ste na pravom putu i da imate dobre planove za budućnost u Maglaju. Moramo shvatiti da smo država i društvo upravo mi, te da tako i odlučujemo o svojoj sudbini. Došlo je vrijeme kad moramo dati sve od sebe da u prvi plan dolaze najsposobniji, a ne najpodobniji, te da obrazovanje bude ključ svega. Vi imate dobre i sposobne ljude, koji mogu mnogo toga dati ovoj zemlji, samo kada bi se pitali šta zajednički mogu svi učiniti za tu zemlju“, istakao je gospodin Juratović.

Većina prisutnih razmijenila je mišljenje u vezi predstavljenih tema, te su postavljali pitanja na koja je poslanik njemačkog Bundestaga vješto odgovarao.

Također, gospodin Bogićević pozdravio je prisutne, zahvalio se na pozivu i naglasio:

„Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, ali nije još uvijek priznata od svojih građana i vlasti, koje ovaj narod bira. Trebamo početi misliti svojom glavom, dragi državljani Bosne i Hercegovine, bez obzira na ime i prezime, preuzimajte odgovornost za svoju državu, a mi stariji ćemo se pomaći. Ovo je vaše vrijeme.“

Načelnik Mahmutagić se zahvalio na prisustvu gostima u ime Općine i građana Maglaja, te pohvalio energiju, snagu, znanje i iskustvo koje su svojim govorima svima predstavili.