SDP BiH
OO SDP BIH Travnik

Posjeta delegacije Su Fano Italia Općinskoj organizaciji SDP BiH Travnik

U protekla dva dana našoj Općinskoj organizaciji u posjeti je bila delegacija SU Fano (Sinistra Unita- Ujedinjena ljevica), koju su predstavljali Carla Luzi, vijećnica u gradskom vijeću grada Fano i predsjednica Odbora za socijalnu politiku, školstvo i politiku prema mladima, i Samuele Mascarin, dogradonačelnik grada Fano i predsjednik Ujedinjene ljevice grada Fano. Cilj posjete je razmjena političkih iskustava i ostvarivanje dugoročne saradnje naših partija, te je u tu svrhu jučer potpisan i Sporazum o prijateljstvu između Općinske organizacije OO SDP BiH Travnik i SU Fano.

Od 2004. godine građanske i lijevo orijentisane partije u gradu Fano su se ujedinile u jednu širu platformu i započeli su politički projekat ujedinjenja pod zajedničkim simbolom SU. Pod ovim simbolom prvo su vodili i djelovali kao efikasna opozicija, a zatim, od 2014. godine, vladaju u gradu Fano, unutar trenutno vladajuće socijaldemokratske koalicije. Njihov primarni cilj je da podstakne Ljevicu da zamijeni “JA” sa “MI”.

U tu svrhu su uključili tradicionalne ciljeve ljevice, dodajući nove strategije da se suoče sa izazovima modernizacije: posebno snažno podržavaju tržište rada, socijalne zaštite za radnike pogođene krizom, alternativna upravljanja teritorijama i zajedničkim dobrima (npr. javnim vodovodom), zaštita krajolika i efikasno korištenje energije kao pokretača alternativne ekonomije. Osim toga, promovišu mogućnosti jednakih usluga u cilju poboljšanja rodne senzibilizacije, zdravstva i socijalne skrbi za svakog građanina, s posebnim osvrtom na ugrožene kategorije, borbi za slobodu i laicizam, te na kraju, promovišu kulturu solidarnosti (kao što su gostoprimstvo prema imigrantima i njihova integracija), obrazovanje i socijalne studije. Cilj im je i kulturno buđenje zasnovano na tradicionalnim vrijednostima demokratske istorije grada Fano, a najvažniji je antifašizam.
U Travniku je upriličena i javna tribina “Stanje i perspektiva ljevice u Evropi”, kojoj su, pored naših članova i građana, te delegacije SU Fano, prisustovovali i Zukan Helez- Potpredsjednik SDP BiH, Irfan Čengić- Generalni sekretar SDP BiH i Saša Magazinović- Predsjednik GO SDP BiH.