SDP BiH
Radionice na temu “Lokalni ekonomski razvoj i SDP BiH”

POSAO ZA SVE NAS kroz dostojanstven, inkluzivan i ekološki održiv lokalni ekonomski razvoj

Forum sindikalnih aktivista i aktivistica SDP BiH , uz pomoć partnerskih organizacija i u saradnji sa KO i RO , organizovao je  osam radionica. Radionice su održane u Prijedoru, Bihaću, Zenici, Travniku, Jablanici, Tuzli, Doboju i Sarajevu. Na radionicama predavač je bio prof.dr. Anto Domazet, koji je izlagao studiju „Lokalni ekonomski razvoj i socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine.“ Bitnost lokalnog ekonomskog razvoja se vidi u lošoj socijalno – ekonomskoj situaciji u BiH , velike nezaposlenosti, rast siromaštva , nesigurna radna mjesta, minimalne plate i penzije. SDP BiH je opravdano fokusiran na lokalni ekonomski razvoj u kontekstu političkih aktivnosti u okviru lokalnih izbora 2016. Radionica je bila posvećena podizanju sposobnosti kandidata i kandidatkinja za predstojeće lokalne izbore , kako bi što bolje u svojim lokalnim zajednicama promovisali politiku SDP BiH u oblasti ekonomskog razvoja. Ostvarivanjem ovih aktivnosti SDP BiH primjenjuje izvorna načela demokratije i slobode, jednakost, socijalnu pravdu i solidarnost uz apsolutno poštovanje zakonitosti. Poslije izlaganja studije prof.dr. Anto Domazet je u saradnji sa predsjednicom Foruma sindikalnih aktivista i aktivistica SDP BiH Eminom Abrahamsdotter, diskutovao sa kandidatima i kandidatkinjama o njihovim mogućnostima i šansama na lokalnim izborima. Koje ideje mogu da predlože svojim građanima, jer građani i građanke ostvaruju svoja prava kroz školovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, te osiguravaju radna mjesta  putem lokalnog ekonomskog razvoja. Dobrim ekonomskim razvojem u lokalnim zajednicama jačaju se kapaciteti, pružaju se ekonomski izazovi i nude adekvatna rješenja prilagođena lokalnom kontekstu.