SDP BiH
KO SDP HNK

Policijski komesar treba biti osoba koja je spremna politiku zauvijek istjerati iz MUP-a HNK

S obzirom na to da se već danima špekulira sa presudom koja se odnosi na izbor policijskog komesara MUP-a HNK tražimo prije svega od svih nadležnih u ovom procesu da transparentno i javno objave sve činjenice kada je ovaj slučaj u pitanju. Jasno je kako se radi o vrlo važnoj poziciji u sistemu sigurnosti HNK da bi ista danima bila predmet iscrpljujućih medijskih napora da se sazna istina u interesu javnosti.

SDP HNK stoga traži da se javnost odmah upozna sa činjenicama i svim direktnim posljedicama presude i njenim konkretnim rokovima implementacije. Očekujemo i da svi oni koji su svojim potezima sistem doveli u poziciju sudskog spora, budu pozvani na odgovornost u skladu sa zakonom.

Napominjemo da je SDP BiH od početka vrlo jasno na svim političkim pozicijama branio zakonitost procedure i ravnomjernu nacionalnu zastupljenost iskreno vjerujući kako je to jedini ispravan put i temelj međunacionalnog povjerenja. Na kraju, želimo vjerovati kako sudska presuda neće biti poligon za nove političke manipulacije i opstrukcije, nego pedagoško otrježnjenje svima da se u budućnosti zakoni u potpunosti moraju poštovati, kao i da će novi postupak izbora komesara imati za rezultat profesionalnu osobu koja je spremna politiku zauvijek istjerati iz MUP-a HNK.