Pobjeda radničkih heroina danas pred zgradom Vlade FBiH. Ali klasni rat se nastavlja

Dragica, Ivanka, Sena, Mira, Jasmina, Snježana i još deset radnica firme Borca Banovići su naše radničke heroine. Nakon 7 dana istrajne borbe pred zgradom Vlade FBiH na kiši, snijegu i suncu, po noći i danu, njih šest je uspjelo prisiliti Vladu da ispoštuje njihova radnička prava.

Nakon najmanje 35 godina rada u tekstilnoj industriji radnice Borca Banovići su ostale ne samo bez svog radnog mjesta, već i bez prava na bilo kakvu pomoć, bez mogućnosti da se penzionišu i bez prava na liječenje. Ovaj odnos ugnjetavanja i marginalizacije radnika traje već 25 godina, otkada vlade predvođene nacionalnim strankama sistematski urušavaju materijalni standard i društveni utjecaj radničke klase. Ova mala, ali velika pobjeda radničkih heroina, ne bi bila moguća bez solidarne podrške  građana i građanki, socijaldemokrata, sindikalaca, penzionera i aktivista.

Vlada je danas, nakon što je radnice pustila čekati 7 dana, donijela Odluku o uplati doprinosa kako bi one mogle ostvariti pravo na penziju i liječenje. Uplata doprinosa će biti u toku sljedeće sedmice. Budno ćemo pratiti dato obećanje kako Vlada ne bi ponovo slagala radnice kao što je to uradila prošle godine u septembru kada je dato isto obećanje, ali do uplate doprinosa nikad nije došlo.

Današnja pobjeda je je osvojena bitka, ali ne i klasni rat koji će još dugo trajati. Radnici i radnice Bosne i Hercegovine ujedinite se i pokažite solidarnost jedni sa drugima jer želimo pravedno i prosperitetno društvo za sve nas.

Emina Abrahamsdotter

Predsjednica FSA SDP BiH