SDP BiH
Savjet za razvoj SDP BiH

Papić i Muftić naglasili značaj izvornih principa socijaldemokratije

Analitičar Žarko Papić i član Savjeta za razvoj Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne  i Hercegovine Edhem Muftić naglasili su značaj izvornih principa socijaldemokratije zasnovanih na načelima socijalne pravde.

U tom kontekstu je Papić, uoči sjednice SDP-ovog Savjeta za razvoj, izjavio novinarima da zarad svrgavanja nacionalnih oligarhija s vlasti u BiH, realni život građana mora da bude u fokusu iole socijaldemokratski orijentiranih faktora.

– Baš me briga za političke igranke tipa šta je ko kome rekao, zamjerio se, Dodik Izetbegoviću, na primjer, i obrnuto, za priče o referendumima i ostalim stvarima kojima se svjesno dižu tenzije; mislim da tu političku paradigmu treba promijeniti konkretnim prijedlozima za radnike, penzionere i ostale grupe prema kojima bi socijaldemokratija morala biti osjetljiva – rekao je Papić.

Edhem Muftić je naglasio značaj i potrebu vraćanja socijaldemokratskim principima jednakosti i socijalne pravde u pravom smislu, koja se, po njegovom mišljenju, negdje “izgubila”.

–  Hoćemo to da prenaglasimo barem u partiji koja baštini izvorišta socijaldemokratije i koja se od njih nikad ne smije udaljiti – rekao je Muftić.

Ciljna grupa SDP-a treba da budu radnici i penzioneri, smatra on i obrazlaže da su, primjerice, i studenti  radnici jer će i oni sutra negdje raditi, kao i penzioneri, budući da su i oni nekad stvarali dohodak.

Muftić kaže da je često insistirao na kandidiranju sličnih tema unutar SDP-a. Pobornik je racionalizacije paušala i ličnih dohodaka u parlamentima.

Muftić je bio član Skupštine Tuzlanskog kantona i Federalnog parlamenta, ali tvrdi da se odricao  poslaničkog paušala smatrajući da istinski socijaldemokrata mora da pokaže osjetljivost prema magrinaliziranim društvenim grupama.