SDP BiH
Elvir Karajbić

Otkud sad revidirani zahtjevi Udruženja penzionera?

Penzioneri u Federaciji BiH očekuju da im federalna vlada do sutra dostavi pisani dokument u kojem se vidi da će njihovi prijedlozi biti uvršetni u novi zakon o PIO, a ukoliko to ne bude urađeno najstarija populacija će održati zakazani štrajk 14. septembra. Penzioneri zahtijevaju da se za 10 posto povećaju penzije onim penzionerima koji su to pravo ostvarili do 31. jula 1998. godine i pet posto onima koji su to pravo ostvarili od 1. avgusta 1998. do kraja 2008. Takođe, očekuju da se nakon donošenja novog zakona o PIO u skladu s povećanjem troškova života povećaju i penzije. Tako je Vlada obećala da će penzije povećati nakon što novi zakon stupi na snagu 3,5 posto, te da bi se to trebalo desiti u januaru ili aprilu iduće godine.

Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP BiH, ne vjeruje da je stav Udruženja penzionera i stav svih 400.000 penzionera u tom entitetu.
“Tražim od tog udruženja da nam kaže koliko je još ostalo tih penzionera što su penzionisani do 31. jula 1998. godine i otkud sad ti revidirani zahtjevi, kad penzioneri traže da se svima penzije povećaju za 10 posto”, kaže Karajbić.