SDP BiH

OO SDP BiH Vitez podržava borbu mještana i građana Viteza za zaštitu prirodnog toka rijeke Kruščice

Maćehinski odnos aktuelne vlasti prema bosansko-hercegovačkim prirodnim, istorijskim i kulturnim bogatstvima uništio je mnoge potencijalne turističke destinacije i prilike da se kreiraju nova radna mjesta u vrijeme kada se Bosna i Hercegovina u žestokoj konkurenciji afričkih zemalja bori za „prestižnu“ titulu države sa najviše nezaposlenih na planeti. Razlozi ovakvog odnosa najčešće leže u dnevno-političkoj ili sitnoj financijskoj koristi pojedinaca, dok se interesi zajednice i građana Bosne i Hercegovine najčešće ignorišu.

Borba građana Viteza za izvorište rijeke Krušćice je jedan on najboljih primjera kako se bori protiv sustavnog uništavanja svega što vrijedi u ovoj državi. Već nekoliko godina bez prestanka traje građanska borba za vodu u Vitezu – od posječene šume u vodozaštitnoj zoni uz uredne dozvole nadležnog ministarstva što je izazvalo nedostatak vode u Vitezu do najnovijih urednih dozvola da se grade dvije mini hidrocentrale na ovoj prelijepoj srednjobosanskoj rječici čime bi se u potpunosti uništilo njeno biljno i životinjsko bogatstvo, a turistički potencijal pretvorio u prah.

Toga su najviše svjesni mještani i građani Viteza koji svakog dana, u sve većem broju blokiraju radove na izgradnji mini hidrocentrala koje će svakako donijeti kratkoročnu korist isključivo njihovim vlasnicima i pojedincima koji su „dio tala“, dok će dugoročno voditi ka novoj ekološkoj crnoj rupi u Srednjoj Bosni i uništenju potencijalnog turističkog bisera Srednje Bosne i generatora razvoja ovog dijela Viteza.

Općinska organizacija SDP BiH Vitez u potpunosti podržava borbu mještana i građana Viteza za zaštitu prirodnog toka rijeke Kruščice i javno traži od Načelnika općine Vitez da građanima odgovori ko stoji iza izmjena i dopuna prostornog plana kojim su pomjerene granice vodozaštitine zone i izdate dozvole za gradnju mini hidrocentrala na ovoj viteškoj ljepotici. Vlast se mora ponašati odgovorno prema svim građanima i raditi u njihovom najboljem interesu, a ne samo u interesu pojedinaca ili interesnih grupa koje najčešće nemaju nikakve veze za Vitezom, a još manje sa željom da se Vitez razvija u prosperitetnu sredinu koja će biti mjesto u koje mladi dolaze, a ne mjesto iz kog mladi bježe i gdje aktulena vlast mlade „pušta niz vodu“.