SDP BiH
Općina Maglaj

Od inicijative načelnika Mahmutagića do realizacije: Nakon školovanja u stručnim školama odmah dobili posao

Firma „Fuel Boss“ iz Zenice, koja zapošljava 350 radnika, od kojih 150 u Njemačkoj, već četiri godine uspješno sarađuje sa kompanijom „Natron-Hayat“. Veliki dio posla na sanaciji lužnog kotla, nakon prošlogodišnje teške havarije, obavili su upravo radnici ove firme u kojoj radi veliki broj radnika sa maglajske općine.

„Fuel Boss“ je ostvario i odličnu saradnju sa Mješovitom srednjom školom Maglaj, u kojoj se školuju učenici za stručna zvanja i zanimanja te lokalnim vlastima, kako bi obezbijedili kvalitetne radnike. Plod takve dobre saradnje je zapošljavanje 10 učenika, koji su se iškolovali za zavarivača, a uskoro će se zaposliti još 10 bravara.

Jedan od glavnih inicijatora, da učenici koji se školuju za stručna zanimanja zavarivač i bravar u ovoj kompaniji obavljaju praktičnu nastavu, a da se nakon okončanja školovanja u njoj i zaposle, bio je i Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. Od ideje do realizacije prošla su tek četiri mjeseca, a kompanija „Fuel Boss“ već je u radni odnos primila 10 zavarivača, a za mjesec dana primiće ih još toliko bravarske struke.

Inače, za potrebe obavljanja praktične nastave u pogonima kompanije „Natron-Hayat“ izgrađena je posebna radionica u kojoj rade novouposleni srednjoškolci.

Mehmet Eray Nasoz, generalni direktor kompanije „Natron-Hayat“ je pozdravio ovaj projekat i dodao da je ovo ekonomski razumno razmišljanje i da je kompanija, na čijem je on čelu, uvijek bila na strani lokalnih firmi i poslovnih rješenja. Eray Nasoz posebno je istakao zalaganje kompanije „Fuel Boss“ na obnovi lužnog kotla nakon prošlogodišnje teške havarije i izuzetno dobru dugogodišnju saradnju ove dvije kompanije.

„Hvala načelniku Mahmutagiću i kompaniji „Natron-Hayat“ što su podržali ovu inicijativu. Spremni smo otvarati i nove radionice koje bi zaposlile dodatnih 15 radnika sa područja općine Maglaj u kojima bi se vršio remont raznih dijelova postrojenja, ali smo spremni donirati i određenu opremu Mješovitoj srednjoj školi Maglaj kako bi se popravio kvalitet praktične nastave“, naglasio je tokom sastanka Ibrahim Bajramović, generalni direktor kompanije „Fuel Boss“.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni Mirsad Mahmutagić, općinski načelnik. Zahvalio se objema kompanijama na pruženoj prilici da mladi uče, rade i tako ostaju ovdje u svom gradu i u svojoj državi. Dodao je da loš sistem obrazovanja ne omogućuje učenicima bolju praksu i bolje uslove te izrazio nadu da će se ubrzo mjenjati sam obrazovni sistem, koji će se prilagođavati potrebama tržišta.

Tokom posjete, načelnik Mahmutagić je iskoristio priliku da se sastane sa rukovodostvom kompanije „Natron-Hayat“, a Mehmet Eray Nasoz, generalni direktor i Mirko Stanić, tehnički direktor, upoznali su ga sa trenutnom situacijom u ovoj uspješnoj maglajskoj kompaniji, planovima za nove investicije ove 95% izvozno orjentisane kompanije. U „Natron-Hayatu“ nakon katastrofalne poplave u maju 2014.godine te havarije na dijelu lužnog kotla prošle godine, u aprilu 2017.godine uspješno su pokrenuli proizvodnju i vratili se na tržište.