SDP BiH
Organizacija SDP BiH Brčko distrikta BiH

Obilježena 25.godišnjica miniranja mosta na rijeci Savi

Danas se obilježava 25. godina od rušenja mosta na rijeci Savi koji spaja Brčko i Gunju u Hrvatskoj. Iako je prošlo dosta vremena još uvijek nije poznato koliko je civila poginulo prilikom ovoga zločinačkog čina, kao ni ko su naredbodavci i izvršioci miniranja mosta.

Miniranjem mosta na Savi, praktično je i započela okupacija Brčkog iz kojeg su počela protjerivanja, mučenja i ubistva nesrpskog civilnog stanovništva.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko, Ramiz Ahmetović, smatra da su se počinioci i nalogodavci, kao i broj poginulih, davno trebali i morali biti utvrđeni te izvedeni pred lice pravde, tim prije jer se zna da su komadi tijela odneseni u Gradsku mrtvačnicu i sačinjeni zapisnici o ovom događaju.

Organizacija SDP BiH Brčko distrikta BiH polaganjem vijenaca i simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Savu odala je počast žrtvama koje su poginule prilikom miniranja mosta na rijeci Savi.