SDP BiH

Nusret Helić

Rođen je 11. 04.1952. godine u Gračanici. Po zanimanju pravnik. Radni staž započeo u Općini Gračanica, prvo kao pripravnik, a poslije kao sekretar Društveno-političkog vijeća. U dva mandata je bio na čelu Općinske službe za urbanizam, građenje, stambeno–komunalne i imovinsko-pravne poslove, a jedan mandat na čelu organa nadležnog za poslove uprave. U dva mandata bio je član Izvršnog odbora Općine.

U ranijem periodu bio je aktivista omladinskih organizovanja, profesionalni predsjednik Općinske omladinske organizacije 1978-1980, član Predsjedništva Saveza omladine BiH i Ferijalnog saveza BiH.

Za uspješan rad i vođenje Općine dobio je niz priznanja, od kojih su posebno značajna Zlatna značka Općine 2003., specijalna priznanja dobijena za izbor najmenadžera BiH i jugoistočne Evrope, za 2003., 2004., 2005., i 2006. godinu, plaketu Evropskog pokreta BiH – Evropski načelnik 2007. godina, i plaketu međunarodnog sajma općina, gradova i regija „Globallocal“ Tuzla 2007. za najuspješnijeg načelnika, imenovanje Nusreta Helića počasnim predsjednikom Evropskog pokreta u BiH 2007., Zlatna plaketa „Lider lokalne samouprave desetljeća“ od Internacionane lige humanista 2012., prvo priznanje ove vrste dodijeljeno jednom općinskom načelniku, Specijalno priznanje u akciji izbora menadžera godine „Najnačelnik 2008.“, Plaketa Evropskog pokreta „Najbolji načelnik – menadžer BiH decenije 2004-2014.“,priznanje za Partnera u procesa EU integracija za 2015. godinu.

Kao obrtnik – ugostitelj biran je za člana Upravnog odbora obrtničke komore Tuzla i predsjedavajući skupštine komore. Dugogodišnji je fudbaler, sportista i aktivan sportski radnik, te je dobitnik brojnih priznanja, a zadnja je priznanje za razvoj sporta na nivou Općine Gračanica 2015. godine.