SDP BiH
Zoran Mikulić

Nemilosrdnom pljačkom, stranačkim i nepotističkim upošljavanjem, vladajući su stvorili zemlju spakovanih kofera

Ovih dana “aktuelna” je, među rajom, kladioničarska ponuda čime će nas sve prepadati do izbora 2018.godine? Koliko će afera biti smontirano prijetećoj opoziciji, ako ne preko svojih lukačenka i sličnih čampariziranih poslušnika, a ono bar preko vlastitih medija? Da ne bi pitali šta ćete da jedete, vi se svađajte oko povijesnih činjenica.

SDA još uvijek traži svoje mjesto u prevodu te, za njihov podmladak, strašno teške riječi:”antifašizam”. Na početku nisu pa jesu pa opet nisu… Polažu vijence na Vječnoj vatri, pa školama i ulicama nadjevaju imena po ustaškim dužnosnicima, pa još uvijek nisu sigurni je li Alija bio u Handžar diviziji ili su ga mobilizirali partizani. Postoji li ijedan, do danas poznati, agresor s kojim nije kolaborirao? Možda Austrougarska? Nije stigao, a nije ni s jezikom baš najbolje stao. Inače, tko zna? Jesu li ga mobilizirali nakon rata ili prije završetka rata? Je li u zatvoru bio zbog učešća u neprijateljskim formacijama ili samo zbog fundamentalizma, koji je danas, za njih, valjda jedna od inačica antifašizma? Je li mu suđenje montirala SDB kako bi ga poslije instalirala za bošnjačkog lidera? Je li ’45 pobijeđen fašizam ili antifašizam?

Nisu on fašisti, oni su samo protiv antifašista. Iz glava u koje ništa ne može da uđe, svašta može da izađe.

S druge strane vječita ugroženost kad nije kompletan HDZ na vlasti. Nećeš nam ti birati predstavnika! Mene trebam da izaberem jedino ja i samo ja. A da izmislimo još jednu razinu vlasti pa da ih sve uhljebimo na budžet? Malo bi i to bilo. Sami će oni to. Opet, za početak treba izmisliti neprijatelja. Ovog puta neprijatelj neće biti u prilici da bilo šta učini.
Izmislit će ga kad se, garib, najmanje nada.

Pelješki most spaja ili razdvaja, brani ili ne brani prolaz, ugrožava ili ne ugrožava suverenitet ovog silno suverenog protektorata sa šest helikoptera, starih pedeset godina, moderno opremljenih teškim naoružanjem u vidu jednog kalašnjikova i jednog pištolja 7,65 mm, kojim pilot puca rukom izbačenom kroz leptir-prozor, s nacionalno podijeljenom vojskom, policijom, infrastrukturom, sportom, kulturom i politikom. Vječiti smo kandidati za baraž za neke kvalifikacije i uvijek “umalo” pa da prođemo. Kako Nijemci nikad ne idu u taj baraž?
S treće, naravno, strane vječito otcjepljenje, referendumi, zajednička država ili jedna država, ujedinjenje svih teritorija ili.

Četvrti, grande partner će probati da iz trećeg pokušaja postigne željenu visinu.

I tako unedogled. Hoće li Bakira, stečajnog upravitelja stranke, spasiti još jedna turska serija o Alijinoj silnoj mudrosti i, naravno Bakirovom herojstvu i žrtvovanju za Bošnjake? Hoće li Čovića spasiti neizmjerna briga za Hrvate, točnije za jednu četvrtinu budžetskih Hrvata koji mu kliču? Hoće li Dodika spasiti novo srbovanje? Gospodo, vi ste od mrskih drugova, kojima kao nikada niste pripadali, preuzeli uređenu i svjetski uglednu državu. Preuzeli ste i gomilu fabrika, zadovoljnu radničku klasu, ceste, infrastrukturu, besplatne stanove, bolnice, škole i šta sve još ne. Sve ste to, bez pomoći izmišljenog neprijatelja, uspjeli u rekordnom roku uništiti, tajkunizirati i pretvoriti u Džibuti, Kongo i Keniju (inačicu odaberite sami, a zvanični status je isti). Obespravili ste radnike pa ste onda tu obespravljenu radničku klasu pretvorili u obespravljene borce, prijevremene i , kakve sve ne, još obespravljenije umirovljenike.

Nemilosrdnom pljačkom, stranačkim i nepotističkim upošljavanjem, stvorili ste zemlju spakovanih kofera. Kako ste u ratu koalirali tako i danas, vi isti, koalirate, a sve na štetu vlastitog naroda, za kojeg se tako zdušno zalažete. Narode, drugi put birajte najbolje. Najgore ste već izabrali. Kako će građani živjeti? Ma koga je to više briga? Vi građani za njih vrijedite koliko i onaj SDA predizborni paket s uljem i šećerom. Naravno ukoliko im niste rodbina, tada se možda možete nadati i kakvom zaposlenju. Smanjiti državnu administraciju, to je za njih obična poštapalica jer to bi značilo odreći se svojih rođaka. Vi ostali ste za njih kmetovi dnevne uporabne vrijednosti. Novih radova nema niti ih oni planiraju. Ustvari, možda radovi samo kasne zato što još nije oformljena radna grupa koja treba da nadgleda radove. Koalicija je savršeno funkcionirala dok je trebalo dijeliti izborni plijen.

Kada su podijeljena mjesta po telekomima, elektroprivredama i po još par živih stranačkih financijera, više se nije imalo oko čega koalirati. I to je sva priča i sva pamet oko njihovog političkog djelovanja.

Triper kombinacija. Srbi, Bošnjaci i Hrvati se zalažu za mir, samo što nitko neće da popusti.
Rezultati rada njihovih vlada još nisu poznati. Stručne ekipe tek trebaju da izvrše procjenu štete. Kažu da Bakira čuvaju s dugim cijevima. Ja, budala, pomislio da je to aluzija na specijalce s puškama, kad jok. Njega čuvaju milioni od zetovih vodovodnih cijevi, a dužih od njih u Sarajevu nema.

A premijeri k’o premijeri. Kvazilideri k’o kvazilideri. Rješenje velikog broja naših problema i krize zna i poslednja budala, ali na pregovore ipak ide prva ličnost vlade. Premijer je prvi među jednakima. Dakle, goreg od njega u vladi nema. Ipak, mi svi moramo da budemo uz našeg premijera. Zaboga, njega se ni na trenutak ne smije ostaviti samog. O zdravstvu, u KCUS, glavnoj državnoj klinici, pod Sebijinom palicom, je više izlišno i govoriti. Umri muški! Ne ulazite u bolnicu! Ipak je bolje spriječiti nego liječiti.

Medicina je pod njenim “menadžerstvom” stvarno izuzetno napredovala jer nema više bolesti od koje čovjek ne može da umre. A preostalo medicinsko osoblje i posljednji liječnici na KCUS-u počeli su da školuju i glas. Točno znaju kada trebaju da šute. Ali ona je tu jer “plijeni srca”, ne očekujete valjda da će još i da ih liječi. O kulturi da i ne govorim. Doduše, za stanje u kulturi oni nisu odgovorni. Oni nemaju veze s kulturom.

I tako bi se napredak, koji samo oni vide, mogao opisivati i argumentirati do unedogled. Od samog početka oni sprovode reforme. Ja veličanstvenijeg sprovoda odavno ne vidjeh. Došla čitava država. Cilj njihove etnodemokratije je da BiH svakodnevno gubi unutrašnje razloge svoga zajedničkog postojanja. Ovo, nit’ je život, nit’ je suživot. Da barem hoće, već jednom, proći ovaj povijesni trenutak. Otkako ovi vode državu ja jednostavno ne mogu da vjerujem da “bankrot” nije naša riječ. BiH je postala najveća nevladina organizacija, a vlasti se prema njoj tako i odnose. Sve su učinili da buduće generacije još dugo pominju ne samo njih, nego i njihovu familiju.

A baš me to čudi od njih kao revolucionarnih reformatora. Da mi je samo jednom okupiti ih, onako na jednom mjestu i da ih , onako ljudski, upitam samo jedno: “Hajde, evo neće vam nitko ništa, ali sada lijepo priznajte: čija je ideja bila da se krene u svijetlu budućnost?” Imaju oni veliki strah od objektivnog poređenja sa prošlim vremenima. Ustvari, prošlost je samo bila bolje organizirana. Nije mi toliko krivo što nam lažu,već što je , nakon svega, ostalo toliko budala koje im vjeruju.