SDP BiH

Nema penzione reforme bez iskrene političke volje

Bez iskrene političke volje stranaka koje čine parlamentarnu većinu u vlasti i konsenzusa sa udruženjem poslodavaca, udruženjem penzionera i sindikata, nema reforme penzionog sistema, niti boljeg položaja sadašnjih i budućih penzionera, poruka je Okruglog stola, sinoć održanog u organizaciji Foruma seniora/ki SDP BiH i uz podršku Foruma lijeve inicijative, na temu „Penziona politika za sve nas.“

Naime, podaci Federalnog zavoda za zapošljavanje, objavljeni u Dnevnom avazu od 5.12. da je od ukupno 389.865 nezaposlenih, u prošlom mjesecu posao tražilo 373.657 građana,od čega 160.988 iz populacije mladih, govore da aktuelna federalna Vlada, ne samo da ne nudi skoro nikakve šanse za zaposlenje, nego je pod uticajem neoliberalnog koncepta razvoja tržišta rada i zapošljavanja,potpuno prepustila poslodavcima vođenje ove politike.

Nadalje, informacije iznesene u navedenom Dnevnom listu potvrđuju da federalna Vlada toleriše nejednakost građana u pogledu sticanja uslova za penziju,jer „jedni“ moraju otiči u penziju kad steknu zakonske uslove,dok je penzionisanje „drugih“prepustila  volji poslodavaca.

Tako je federalna Vlada pokazala i svoju nesposobnost za usklađivanje radno-pravne i penzione politike i nesposobnost za upravljanje reformskim procesima u Federaciji BiH,što je posljedica nepostojanja općeg konsenzusa svih sudionika reformskih procesa.

Održavanje ovakvog stanja ne može doprinijeti boljoj iskorištenosti raspoloživih materijalnih i kadrovskih potencijala,većoj zaposlenosti, posebno mladih,boljim penzijama i većoj socijalnoj koheziji i razvoju društva u cjelini.

Bez iskrene političke volje za provođenje reforme penzionog i invalidskog sistema i preuzimanja odgovornosti za uspjeh reformskog procesa,nema reforme zasnovane na principima jednakosti,pravde i solidarnosti,nema penzionog sistema „Za sve nas“.