SDP BiH
Damir Mašić

Neka Konaković pokaže analizu zapošljavanja u svim javnim preduzećima, a ne samo u ViK-u

Izvještaj o radu u 2016. godini KJKP Vodovod i kanalizacija danas će se naći pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo.

Premijer Kantona Elemedin Konaković ranije je optužio menadžment ovog preduzeća za netransparentan rad, kao i prekomjerno zapošljavanje i gomilanje administracije. Premijer je pozvao rukovodstvo ViK-a da objavi imena uposlenih u ovom preduzeću, aludirajući na zloupotrebu položaja rukovodstva ove javne kompanije.

Iz opozicionog SDP kažu da ne spore da ima neregularnosti kada je riječ o zapošljavanju u javna preduzeća u Sarajevu, ali ukoliko premijer želi biti transparentan, kvalifikacije se ne smiju, rekli su, donosti paušalno, i predmet ne mogu biti samo neka preduzeća.

– Očigledno je da se se radi o dvije sukobljene strane unutar SDA-a, od kojih jednu zastupa premijer Konaković. Premijer treba pozivati na odgovornost zbog nezakonitog zapošljavanja, ali ne samo u ViK-u, ukoliko je bilo tu nekih neregularnosti, već objasniti i to na koji način je, naprimjer, u Zavod zdravstvenog osiguranja KS zaposlen bivši predsjednik Studentskog parlamenta Haris Zahiragić, produžena ruka SDA te kako su zaposleni ljudi u neka druga javna preduzeća, iza kojih zasigurno stoji politika ove stranke – rekao je za agenciju Patria Damir Mašić, predsjednik Kantonalne organizacije SDP-a u Sarajevu.

– Bilo bi dobro uraditi detaljnu analizu i vidjeti u koja javna preduzeća u Sarajevu su izvršena zapošljavanje uopće, a naročito vidjeti gdje su zapošljavanja urađena nezakonito i koja politika stoji iza tih zapošljavanja – dodao Mašić.

Iz nevladinog sektora ocjenjuju da su medijske izjave premijera Konakovića populističke, te da građani u Sarajevu dvije i po godine nakon što je došao na vlast i dalje nemaju redovno vodosnabdijevanje, nemaju uređen javni prevoz a sigurnosna situacija u gradu je i dalje loša.

Izvor: Nap.ba


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu