SDP BiH

Negiranje bosanskog jezika će se zaustaviti tek kada neko za to bude kažnjen

Sjednica predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine održava se danas u Sarajevu. Prije same sjednice medijima se obratio Damir Mašić, politički direktor SDP BiH, komentarišući pitanje bosanskog jezika u Republici Srpskoj, situaciju na UKCS, te neadekvatnu reakciju bh. vlasti na novo povećanje taksi na uvoz voća i povrća u Hrvatsku.

„Prije tačno godinu dana SDP BiH je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Dane Maleševića, Ministra prosvjete Republike Srpske, zbog njegovog opstruiranja presude Ustavnog suda BiH kojom je jasno utvrđeno da se naziv bosanski jezik mora koristiti kao službeni jezik u manjem bh. entitetu.

Nažalost, Tuzilaštvo BiH već godinu dana nije dalo bilo kakvu informaciju o tome jesu li i šta poduzeli? Imali su i više nego dovoljno vremena da to učine. Negiranje mogućnosti korištenja naziva bosanski jezik je krivično djelo, a neprovođenja presude Ustavnog suda BiH i ta priča će se zaustaviti samo kada za to neko bude kažnjen.

Pozivam Tužilaštvo BiH da radi svoj posao jer se njihovim nepostupanjem šalje veoma loša poruka da u BiH ne postoji vladavina zakona. Što se tiče upornog negiranja Bosanskog jezika od strane režima u RS, to je njihova sramota i anticivilizacijski čin negiranja prava svakog građanina da jezik kojim govori nazove kako želi“, poručio je Mašić.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu