SDP BiH
Miro Lazović

Ne prihvatamo nikakve etničke izborne jedinice, moramo se okrenuti evropskim standardima

Socijaldemokrtska partija (SDP) Bosne i Hercegovine neće glasati za izborni zakon BiH za kakav se zalaže Hrvatski narodni sabor (HNS), najavio je potpredsjednik SDP-a Miro Lazović.
– Ne prihvatamo nikakve etničke izborne jedinice, moramo se okrenuti evropskim standardima – rekao je, između ostalog, Lazović uoči današnje sjednice Predsjedništva SDP-a.

Najavio je da će SDP pokrenuti određene zakone čiji je cilj prevazići sporna pitanja koja usložnjavaju političku situaciju u Bosni i Hercegovini te u tom kontekstu naveo i zakon o državnim praznicima.

Povodom toga i drugih političkih problema, teških za rješavanje kao pitanje Izbornog zakona, izrazio je opredjeljenje SDP-a za dijalog unutar relevantnih političkih faktora.

Uoči sjednice Predsjedništva SDP-a koje će se očitovati o određenim aktuelnim pitanjima u BiH, Lazović je ocijenio da politička situacija u zemlji, trenutno ‘dosta rovita’, ulazi u period dodatne nestabilnosti budući da je 2018. izborna godina i s obzirom na odnose u regionu iz kojeg ima miješanja u unutrašnje stvari BiH.

SDP je spreman biti dio rješenja koja će naći ravnotežu između građanskog i etničkog principa i neće doprinositi usložnjavanju problema, poruka je Mire Lazovića.

Potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a Ivan Boban, koji se također obratio novinarima uoči sjednice stranačkog predsjedništva, rekao je da izrada SDP-ovog izbornog programa ulazi u završnu fazu i da će SDP, budući da Bosna i Hercegovina ide u krivom smjeru, predložiti rješenja.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu