SDP BiH
Press GO SDP Bihać

Nastavljamo otvorenu i transparentnu politiku i u 2018. godini

Kada je u pitanju protekla 2017. godina, Gradska organizacija SDP BiH Bihać je svoj fokus djelovanja usmjerila na jačanju baze članstva, te konsolidaciju partije na terenu. U prilog ovome govori porast članova GO SDP BiH Bihać, koji se bilježi iz sjednice u sjednicu gradskog odbora. Taj pozitivni trend SDP će nastaviti u budućnosti zahvaljujući sugestijama i konstruktivnim kritikama naših članova u osnovnim organizacijama. SDP BiH je nezaobilazna politička snaga grada Bihaća koja već sada opravdava ukazano povjerenje svojih birača.

Partija je u prošloj godini izabrala novo rukovodstvo, tačnije predsjednicu dr. sc. Fatku Kulenović, predsjedništvo i gradski odbor, koji se zalažu za novi politički kurs, odnosno politku transparentnosti, zajedničkog odlučivanja i slušanja glasa osnovnih organizacija, kao koherentnog djelovanja na svim partijskim nivoima. U prilog ovome, svjedoče rezultati održanih izbora za predsjednike i savjete mjesnih zajednica grada Bihaća na kojima je GO SDP BiH Bihać ponudila ljude iz baze koje su građani prepoznali kao snagu SDP-a. Ukoliko se dobro proanaliziraju rezultati izbora, doći će se do spoznaje da je SDP nezaobilazan faktor u skoro svim mjesnim zajednicama.

Vijećnici SDP BiH nastoje biti glas građana grada Bihaća, koji zajedničkim i konstruktivnim djelovanjem zastupaju sve građane ovog grada. Kroz rad kluba vidljivo je da građani u Gradskoj organizaciji SDP BiH Bihać prepoznaju najozbiljniji faktor djelovanja kojim dolaze do rješenja svojih problema iz životnih sredina u kojima borave. Da je Klub SDP BiH u GV Bihać – klub svih građana grada Bihaća, bez obzira kome oni dali glas i bez obzira kome pripadali, svjedoči činjenica da je klub SDP-a najaktivniji klub s najviše vijećničkih inicijativa i vijećničkih pitanja. U prilog ovoj konstataciji idu inicijative sa zadnje dvije sjednice kada je Klub SDP BiH prvi put u povijesti grada, tražio od Gradonačelnika Šuhreta Fazlića da zbor građana MZ Centar razmatra izgradnju ”BBI galerije” u centru grada i skidanje sa dnevnog reda tačke o povećanju cijene vode u gradu Bihaću.

Kada je u pitanju zajedničko djelovanje u koaliciji na nivou grada Bihaća, Gradska organizacija SDP BiH Bihać nastoji biti jedan fer, korektan i ozbiljan partner koji nastoji u okviru svojih mogućnosti sprovesti sve zajedničke ciljeve i principe djelovanja, kao i aktivnosti političkih subjekata koji su potpisnici ”Osnova suradnje u mandatnom periodu 2016.-2020.” GO SDP BiH Bihać nije samo politički partner subjekata koji čine većinu u gradskom vijeću, nego prije svega građana Bihaća, te će se u narednom periodu zalagati i dalje zagovarati politiku stabilnosti, transparentnosti i otvorenosti.

Ono čime u Gradskoj organizaciji SDP BiH Bihać nisu zadovoljni, zasigurno jeste maćehinski odnos viših nivoa vlasti, prije svega kantona i federacije prema gradu Bihaću. Grad Bihać je zbog kriza vlasti i političkih potkusurivanja i trgovine zaobiđen u svim mogućim razvojnim projektima i budžetima za ovu godinu. Ovakav odnos prema ovom gradu SDP neće i ne smije tolerirati, te poručuje premijerima kantonalne i federalne vlade, da se od praznih političkih obećanja ne živi i da će građani Bihaća sigurno znati cijeniti ovakav odnos nesposobne vlasti.

Također, treba naglasiti da su u SDP-u svijesni svojih grešaka koje su činili u proteklom periodu dok su bili na vlasti, ali isto tako su svjesni da zbog vremena koje neupitno curi, iste te greške ne smiju ponoviti, niti slične napraviti. Ovakvog stava svjesni su i građani, koji SDP-u daju sve veću podršku i povjerenje.