SDP BiH
Tribina Foruma seniora u Goraždu

Nacrt Zakona PIO/MIO – Višu silu zamijeniti većim senzibilitetom i odgovornošću Vlade

Povrede koje radnici pretrpe na radu zbog više sile (grom,požar,poplava,zemljotres i sl.),ne smatraju se povredom na radu u smislu Nacrta zakona o penzijskom osiguranju,što je van svakog razuma.Vlada  mora kreirati penzionu politiku sa više senzibiliteta i odgovornosti,poruka je Javne tribine, sinoć održane u Goraždu, u organizaciji Foruma seniora SDP BiH.

Naime,nakon što je predsjednica FOS/ki Suada Hadžović, prisutnim prezentirala sadržinu Nacrta zakona sa posebnim osvrtom na odredbe koje se tiču provođenja smjernica iz Strategije refome PIO i neke socijaldemokratske poglede na predloženu penzionu politiku ,uslijedila su brojna pitanja i komentari učesnika Javne tribine,koje je moderirao Anto Mrnjavac,Predsjednik Stručnog odbora za socijalnu politiku FOS-a/ki SDP BiH.

Poseban akcenat je stavljen na položaj radnika u materijalnoj proizvodnji sa ispekta obezbjenja uslova rada i okolnosti koje mogu uzrokovati povrede na radu.Pri tome je naglašeno da je nerazumna i neprihvatljiva odredba Nacrta zakona o PIO prema kojoj  se povreda radnika,uzrokovana udarom groma , požarom, poplavom i slično,u toku rada,za vrijeme dnevnog odmora ili u vrijeme dolaska na posao i povratka sa posla organiziranim sredstvima prevoza i slično,ne smatra povredom na radu.

Ovakvom odredbom osiguraniku se direktno utiče na visinu plaće,odnosno naknade plaće i utvrđivanje činjenica koje su osnov za izračun ličnih bodova osiguranika (ostvarena puna plaća u slučaju povrede na radu),što je nerazumno,nepravedno  i neprihvatljivo.

Pored zahtjeva za ispravljanje nepravde prema aktuelnim penzionerima koja im je pričinjena parametrijskom reformom 1999.godine, naglašena potreba uvođenja kategorije „srazmjerne penzije “ prema dužini staža osiguranja i visini uplaćenih doprinosa“,što je jedno od strateških opredječljenja reforme i praksa u mnogim zemljama Evrope,te potreba preispitivanja stimulisanja dužeg ostajanja na radu osiguranika koji ispunjavaju uslove za starosnu penziju,obzirom na broj nezaposlenih osoba iz populacije mladih.

Federacija  mora preuzeti obavezu finansiranja penzija pod povoljnim uslovima i tzv.“socijalne“penzije te osiguranati veću participaciju budžeta  u finansiranju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Zato, višu silu treba zamijeniti većim senzibilitetom i odgovornošću federalne Vlade.