SDP BiH
Dragan Stevanović

Na mjestu Hastahane ne smiju biti izgrađeni nikakvi objekti

Općinsko vijeće Općine Centar odlučilo je kako na lokalitetu bivšeg objekta Hastahana na Marijin Dvoru neće biti izgrađen Muzej opsade Sarajeva. Na parceli od 11.543 m2 planirana je izgradnja šestospratne zgrade sa podzemnom garažom na tri etaže.

Ovu informaciju potvrdio nam je član Općinskog vijeća Općine Centar Dragan Stevanović, koji je rekao kako je za to glasalo 10 vijećnika SDA, tri vijećnika SBB-a i tri nezavisna vijećnika.

“Većinom glasova izglasano je da se ide u promjene regulacionog plana. Podnio sam amandman koji je djelimično usvojen. Naša osnovna zamjerka je bila da se tu ne smiju graditi nikakvi visoki objekti, odnosno da to mora biti ‘Park Nijaza Durakovića’, kako smo se ranije dogovorili te da mora biti sadržaj koji će asocirati da se na tom mjestu nalazila prva bolnica u Sarajevu”, rekao je Stevanović.

Kako kaže, bilo je govora da se na lokalitetu bivšeg objekta Hastahana gradi šestospratni objekat, što je prema njegovim shvatanjima van svake pameti.

“To je usvojeno. Muzej se definitivno ne gradi, a sve ostalo je ugroženo ako bude velika spratnost objekta”, zaključio je Stevanović.