SDP BiH
Emir Zlatar

Milorad Dodik obmanjuje bh. javnost

Član Glavnog odbora SDP-a BiH Emir Zlatar smatra da posljednjim izjavama predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, “po ko zna koji put, negira suverenitet i cjelovitost države Bosne i Hercegovine, što potvrđuje ispravnost odluke o sankcijama koje mu je uveo SAD, i koje se pripremaju od uticajnih država iz Evropske unije”.

Potrebno je istaći, dodao je Zlatar, da sankcije nemaju, niti mogu imati veze sa srpskim narodom koji živi u BiH, već su vezane isključivo za Dodika, jer s institucionalne pozicije (predsjednika entiteta RS-a) suspendira vladavinu prava u BiH, čime se otvara put anarhiji, a što u konačnici direktno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini.

– Dodikove izjave da su entiteti potpisnici Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, i da „nepostojeća RBiH“ nije potpisnik Sporazuma, krajnje su neistine, veoma opasne i zlonamjerne, koje može izreći samo potpuno „neuračunljiva osoba koja je izgubila politički kompas“ – smatra Zlatar, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Podsjeća da su Opći okvirni sporazum za mir u BiH u Deytonu potpisali Republika BiH, Republika Hrvatska i tadašnja SR Jugoslavija (Srbija i Crna Gora), kao „strane“ potpisnice Sporazuma.

– Time je nedvosmisleno utvrđeno da se na prostoru ove tri međunarodno priznate države, vodio međudržavni oružani sukob. Opći okvirni sporazum u sebi sadrži 11 anexa, od kojih je devet, zajedno sa dodacima, potpisala Republika BiH s entitetima. Samo dva anexa, i to ona koja se tiču isključivo unutarnjih pitanja suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine, Anex V – Sporazum o arbitraži i Anex IX – Sporazum o osnivanju javnih korporacija Bosne i Hercegovine, potpisali su entiteti – podsjetio je Zlatar.

Sasvim je jasno, dodao je član GO SDP-a BiH, da su Dodikove interpretacije očigledne i nedvosmislene laži, te se iz tog razloga postavlja logično pitanje – zašto Milorad Dodik svjesno obmanjuje javnost u vezi s pitanjima koja su očigledna istina i činjenice koje su svima u BiH javno poznate, dostupne i lako provjerljive.

– Odgovor je jednostavan i po Dodika, izvjesno je, poguban – istakao je Zlatar.

On smatra da je politika secesije, negiranje genocida i želja da se od entiteta RS-a napravi „privatna kneževina“ doživjela međunarodni i regionalni politički krah.

– Dodikove izjave plasirane su u kontekstu susreta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji za cilj ima normaliziranje međudržavnih odnosa dvije međunarodno priznate države. Zvizdić i Vučić nisu se susreli kao predstavnici dva naroda (niti ih mogu predstavljati), već je ovo bio susret predstavnika dvije najznačajnije državne institucije Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, koje svoje aktivnosti i rad provode na osnovu ustava i zakona država iz kojih dolaze i koje predstavljaju – istako je Zlatar.

Prema tome, zaključio je on, država Bosna i Hercegovina jedina je trajna kategorija u međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima, i u tom kontekstu svakim danom postaje jasnije da politike sukoba i secesije nemaju budućnost u Bosni i Hercegovini i regionu.

(Izvor: N1)


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu