SDP BiH
Damir Filipović

Magija vladajućih „Vidiš da ne vidiš“

Sva velika imena mogu da nam zavide na tolikoj koncentraciji mađioničara u Bosni i Hercegovini, samo ne znam kako su se svi našli trenutno na pozicijama, pa svojim djelima često zasjene jedni druge, a građane ostave bez riječi.

Čitam izjavu premijera Kantona Sarajevo „GRAS-u ne mogu pomoći ni Houdini ni Copperfield, ali Gušić je najbolji izbor.“ Po ovoj izjavi znači da budemo spremni na nemoguće. Dugo sebi nisam mogao objasniti kako nastaje velika imovina koja premašuje primanja vladajućih, sada znam da je oduvijek u pitanju bila magija, po principu „vidiš da ne vidiš“.

Pa je po tom istom pricipu iz budžeta nestalo osam milijardi od akciza, ili neobjašnjivo nam je da kako je osamnaest miliona podijeljeno za dvije minute koliko je javni poziv bio na stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje. Kažem vam nevjerovatna djela naših mađioničara, da čovjek zanijemi kada vidi koliko velike stvari su uspjeli sakriti, a da ih niko ne pita ni gdje, ni kako, čak bi im na ovome zavidio i Copperfield koji je svojevremeno sakrivao Kip slobode. A našu slobodu su već odavno sakrili!

Također, po istom principu su nestali i mladi u Bosni i Hercegovini, samo što ovo djelo ima kontinuitet u posljednje dvije godine. Vidiš da ne vidiš mlade, a jedino što vidiš su redovi ispred ambasada i na graničnim prelazima. I još po čemu vidiš da ne vidiš je to što nas sve više hvata bijela kuga. Razloga tome ima više, ali zasigurno možemo reći da je jedan od njih što vidiš da ne vidiš 1.200 novouposlenih mjesečno, što vidiš da ne vidiš 100.000 radnih mjesta. Oni koji su spremni za stvaranje porodice, rađanje, vide da ne vide novčanice u novčaniku, te vide da ne vide budućnost u Bosni i Hercegovini. Jedino što vide jeste izlaz i to prekogranični.

Vidiš da ne vidiš inspekcijski nadzor nad poslodavcima čija pitanja prilikom zapošljavanja glase: Da li ste udati i da li planirate porodicu? Ili ukoliko ostane trudna, sprema se otkaz. Bojim se da će doći dan da u Bosni i Hercegovini neće biti nikako djece ili veoma malo, da će se još više morati smanjivati potrebe pojedinih škola, da će doći do još većeg gašenja ili spajanja, pa neće ko imati ni da uči historiju/istoriju/povijest oko koje se u posljednje vrijeme polemiše. Ali kada pomislim čija imena bi se za dvadeset godina mogla naći u knjigama onda pomislim da je možda i bolje da nema učenika.

Ali kada ne bude bilo mladih, i kada mladi budu u Evropi a ne u Bosni i Hercegovini kao nositelji evropskih vrijednosti, tada neće niko slušati Thompsona ili druge nacihuškaške izvođače, kao što neće učiti ni povijest/istoriju/historiju, a njihova djeca će znati da potiču iz BiH i govorit će da je to ona država gdje su išli preko odmora u posjetu rodbini, a tek njihova djeca neće možda znati da postoji.

Vidiš da ne vidiš ni metar autoputa, ali kako magični Fadil kaže i ne treba nam jer ne povezuje sve dijelove Bosne i Hercegovine, a razvijanje vazdušnog prometa je glupost, te da treba ulagati u željeznice jer one povezuju veći dio države. Vidiš da ne vidiš reforme!

Nadam se da će i birači po principu „vidiš da ne vidiš“, vidjeti gdje glasaju kako ove ne bi više vidjeli i gledali na bh. političkoj sceni.