SDP BiH
Komentarisanje sudskih presuda najveća greška političara

Magazinović: Milanovićeva izjava pokazala je zašto je izgubio izbore

Komentarišući presudu Haškog tribunala, Zoran Milanović, bivši predsjednik SDP Hrvatske je izjavio kako je udruženi zločinački poduhvat kojim je upravljala Republika Hrvatska čista izmišljotina.

Očekivano, ovakva Milanovićeva izjava naišla je na osudu među predstavnicima lijevo orjentiranih stranaka u BiH. Državnog zastupnika, SDP-ovca Sašu Magazinovića, smo pitali za komentar.

– Ne mogu vjerovati da neko ko je toliko politički iskusan dopusti sebi da napravi najveću grešku koju političar može napraviti, a to je da ulazi u meritum bilo koje sudske presude i komentariše je. To je najveća greška koju političar može napraviti, a Milanović je napravio. Sudske presude, posebno tako visokih sudova se trebaju poštovati i o njima se ne raspravlja. Ovakva izjava Milanovića je i najbolja ilustracija na koji način je on izgubio posljednje izbore na kojima je nastupio tada kao premijer Hrvatske. To koketiranje sa hrvatskom desnicom ga je stajalo gubitka na izborima, a izgleda da iz toga nije ništa naučio – kazao nam je predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Saša Magazinović.

Međutim, smatra kako Milanovićevu izjavu ne treba posmatrati i kao opredjeljenje ljevice u Hrvatskoj.

– Ne može se na osnovu izjave jednog političara etiketirati čitav jedan dio političkog spektra. Ne pristajem na to generaliziranje. Niti je Milanović, niti bilo ko drugi pojedinačno ni ljevica ni desnica. Nisam vidio da je to izrekao u bilo čije ime, osim u svoje lično. Uostalom, koliko pratim političku scenu u Hrvatskoj, on nije previše politički aktivan kada je u pitanju stranački život – dodao je Magazinović.

(FAKTOR)