SDP BiH
Piše prof.dr. Salmedin Mesihović

Kandidatura za tri člana predsjedništva, ključni iskorak u političkom životu BiH

Od prije nekoga vremena, postalo je jasno da će koalicija ljevice, čiju okosnicu za sada predstavljaju SDP BiH i DF, izaći sa zajedničkim kandidatima za sva tri člana predjedništva. Ova vijest je u velikoj mjeri zatalasala našu političku javnost koja već višedecenijski tavori u „močvari“, „bezidejnosti“ i „ustajaloj žabokrećini“ paradigme koju je ustanovio 18novembarski režim.

Činjenica je da je najveća koncentracija moći, vlasti i ovlaštenja, po sadašnjem ustavnom ustrojstvu u BiH, koncentrirana na entitetskim i kantonalnim institucijama, ali činjenica je da i institucija Predsjedništva BiH uz određena stvarna ovlaštenja, posjeduje i značajnu simboličku snagu i prema vanjskom i prema unutrašnjem svijetu. Zato je vrlo bitno da svi oni koji se i stvarno, a ne samo deklarativno ili taktički, zalažu za Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu, slobodnu, samostojnu, funkcionalnu, sekularnu, pravednu i prosperitetnu državu pokažu da su im isto bitna sva tri mjesta u Predsjedništvu BiH i da se treba boriti za njih u „izbornim utakmicama“.

Na taj način će se pokazati :

1. Da koalicija ljevice želi da preuzme punu odgovornost za sudbinu čitave Bosne i Hercegovine, svih njenih građana, svih njenih naroda, a ne da je fokus njenog interesiranja samo jedan njen dio ili samo jedan ili dva naroda. Koalicija ljevice postaje tako panbosansko-hercegovački ili općebosansko-hercegovački, prva takva politička snaga sa realnim potencijalom i mogućnostima da svoje ciljeve i stvarno ostvari u saašnjosti ili bližoj budučnosti.

2. Koalicija ljevice time efikasno odgovara svim onim zlonamjernicima koji su već decenijama propagandistički nastupali sa pitanjima – konstatacijama : „Zašto ne idete u Banja Luku“, „Zašto vas nema u Širokom“, „Zašto ne marširate u Višegradu“, „Zašto uzimate bošnjačke glasove“…itd…itd.. sve u sličnom asortimanu optužbi. E sada kada je SDP BiH uspješno krenuo u obnovu i nagli razvitak svoje kadrovske i organizacione infrastrukture na prostoru RSa, postavlja se pitanje kakve će sada uslijediti optužbe.

3. Koalicija ljevice na ovaj način otvara jednu sasvim novu paradigmu idejnih, ideoloških, političkih i stranačkih odnosa, i omogučava konačno ostvarivanje bosanskohercegovačke političke agende. To možda nije kraj, ali je sigurno početak kraja nastupanja i djelovanja u BiH sa pozicija tri načelno suprostavljene politike.

4. Bitno je da u ovoj novo proklamiranoj političkoj doktrini koalicija ljevice se nije demagoški ili dogmatski zakovala, nego je općebosansko-hercegovačku platformu ostavila otvorenom za pridruživanje svima onima (i drugim strankama, udruženjima/udrugama građana, sindikatima, medijima, pojedincima) koji se zalažu za bosansko-hercegovačku ideju i njenu agendu.

5. Isticanje kandidata za sva tri člana predsjedništva tako primarno ima strateško značenje sa vrlo pozitivnim dugoročnim efektima za Bosnu i Hercegovinu, pa i same interese i koalicije i njenih pojedinih članica. Ona pokazuje da su članice koalicije itekako političke sazrele, prepoznale veliku odgovornost i izdignule se iznad nekih dnevnopolitičkih taktiziranja i spremnosti samo na neke kratkoročne uspjehe koji faktički nisu imali niti će imati stvarnog efekta. Ovo je potez dugoročnog karaktera sa velikim posljedicama, koje oni koji su još u svojom umovima zakovani u strančarenju, sitnom politikanstvu ili sitnoburžoaskom mentalitetu ili neće ili ne mogu shvatiti.

Upravo za te koji će ili u svojoj naivnosti ili zlonamjernosti isticati da je isticanje kandidatura za sva tri člana Predsjedništva taktička greška potrebno je uputiti na jednu povijesnu analogiju. Kada je golema iransko – persijska vojska napala Grčku, na Termopilima ju je zaustavila malobrojna združena grčka armija predvođena sa 300 Spartanaca. Spartanci su nakon odlučnog i herojskog otpora, na kraju morali pokleknuti. Ali i pored toga, na kraju su, između ostaloga i zahvaljujući junaštvu Spartanaca na Termopolima, Grci pobijedili u ratu. Kada je epirsko – mološki kralj Pir napao Rimsku Republiku, nizao je jednu za drugom taktičku pobjedu na armijama Republike, ali je na kraju ipak upravo zbog svojih pirovih pobjeda izgubio rat.