SDP BiH
Poslaničko pitanje

Da li je Parlament FBiH zastupnicima platio putovanje u Blajburg?

Mira Grgić, zastupnica Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, postavila je na jučerašnjoj sjednici ovog Doma pitanje o tome koliko je zastupnika posjetilo Blajburg, a koliko njih je posjetilo memorijalni centar u Jasenovcu, na račun Parlamenta FBiH.

„Ne osporavajući nikome pravo da obilazi grobove svojih očeva i djedova, zanima me koliko je poslanika, i koji su to poslanici, u posljednjih sedam godina, (po zakonu knjigovodstvena dokumentacija mora se čuvati sedam godina), posjetila Blajburg, a koliko poslanika je posjetilo Jasenovac na račun Parlamenta FBiH.

Molim da mi se dostavi i iznos novčanih sredstava za ta službena putovanja, kao i pozivi Parlamentu FBiH da učestvuju na pomenutim manifestacijama, obzirom da je poziv Parlamentu, osnov za dobijanje naloga za službeno putovanje.

Nikako ne izjednačavajući Blajburg i Jasenovac, biće “zanimljiv” odgovor, jer prema nekim saznanjima svake godine se plaća put tri ili četiri poslanika u Blajburg, a u Jasenovac na račun Parlamenta nije niko išao!

Prije sedam dana cijela Evropa je obilježila Dan pobjede nad fašizmom, nad zlom koje je odnijelo desetine miliona života u svijetu. Dan pobjede nad fašizmom čija se pošast ponovo nadvija nad Evropom, nad regijom i nad našom državom. O brojnim primjerima fašizacije javnog prostora u BiH moglo bi se pričati danima. Nadam se da bar ovaj visoki dom, svojim postupcima, neće učestvovati u daljnjoj fašizaciji našeg društva“, navela je Grgić.