SDP BiH
Saša Magazinović

Javnost zaslužuje znati istinu o nabavkama pasoša

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici razmatrat će prijedlog kojim se traži izuzimanje nabavke pasoša i ličnih dokumenata iz Zakona o javnim nabavkama BiH. Opozicija strahuje da vlast na taj način pokušava zakonski osigurati pogodovanje određenim ponuđačima.

U Prijedlogu programa rada predloženo je da Vijeće ministara BiH izvrši izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH na način da se nabavka pasoša kao specifične robe izuzme iz navedenog zakona te da se pristup dopuni Zakona o IDDEEA-i na način da se zakonom omogući IDDEEA-i da ima nadležnost za izradu pasoša i svih drugih identifikacionih dokumenata iz nadležnost IDDEEA-e.

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović rekao nam je da činjenica da se program rada IDDEEA-e za 2017. godinu usvaja osam mjeseci nakon što je trebala početi njegova primjena govori o neozbiljnosti Vijeća ministara u cjelini, a posebno Ministarstva civilnih poslova koje izgleda da sve vrijeme zapravo simulira da radi na rješavanju problema izrade pasoša, dok se u stvarnosti izgleda dešava nešto sasvim drugo.

“I dok tenderi za nabavku pasoša padaju jedan za drugim, jer nije poštovan Zakon o javnim nabavkama, dolazi šokantan prijedlog koji je Vijeću ministara upućen u sklopu programa rada IDDEEA-e da se problem nabavke pasoša riješi tako što će se pasoši i drugi identifikacioni dokumenti nabavljati bez primjene Zakona o javnim nabavkama. Takav prijedlog najprije asocira na to da je neko već planirao da na nelegalan način ‘popuni kućni budžet i to ne samo svoj nego i svojih potomaka”, rekao je Magazinović.


Dodaje da 

javnost zaslužuje znati istinu o tome šta se dešava kada je riječ o nabavkama pasoša, da li i ko vrši pritisak da se protežiraju određeni dobavljači, ko se od članova Vijeća ministara i na koji način miješa u ovaj finansijski veliki projekt i kada će konačno ovaj problem biti riješen.

“Građani i država BiH ne smiju biti taoci bilo čijeg političkog ili finansijskog interesa, kako pojedinačnog, tako i grupnog, ma o kome se radilo. Vrijeme je da podvučemo crtu i obračunamo se s negativnim pojavama u društvu i svima onima koji pokazuju sklonost ka tome. Treba početi od politike i političara i odvojiti žito od kukolja jer nismo svi isti”, kazao je Magazinović.

(Izvor:Klix.ba)


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu