SDP BiH
Muzafer Šehović

Izazovi, mogućnosti i šanse koje nas čekaju u 2018. godini

Godina ispred nas, godina je izazova, mogućnosti i šansi, kao možda nijedna druga u poslijeratnom periodu.

Izborna je to godina koju će bez sumnje obilježiti najtvrđa i najprljavija kampanja u istoriji višestranačkih izbora jer su vladajući nacionalisti itekako svjesni vlastitog lošeg rada i katastrofalnih rezultata a još više su svjesni činjenice da je sazrelo vrijeme da konačno polože račun građanima i državi za kompletan prethodni period „demokratskog vladanja“ . Period koji su obilježili „svojim metodama vladanja“ sa osnovnim polugama oličenim u kriminalu, korupciji, nepotizmu a što su skupo platili i još uvijek plaćaju i građani i država. Svjesni svega toga za očekivati je ponašnje poput ranjenog lava koji ne bira sredstva da ostane u životu. Da, da može se svašta očekivati.

Na udaru će se najprije i fokusirano naći svi oni koji za njih predstavljaju najozbiljnije političke protivnike što neće mimoići ni SDP BiH kao niti vodeće i istaknute članove/članice SDP BiH pojedinačno.

Da, po tom osnovu bit će izuzetno teška i izazovna godina gdje će se praktično testirati svi naši unutrašnji mehanizmi jedinstva, zajedništva i solidarnosti te spremnost i sposobnosti da sve te udare amortizujemo sa najmanje moguće negativnih posljedica.

Godina je to koja će nam zasigurno pružiti i mogućnost da dosljedno svojim političkim opredjeljenjima i postulatima našeg partijskog programa ponudimo građanima ono najbolje i najvrednije čime raspolažemo. Dakle, provodiv i kvalitetan, a građanima lako dostupan i razumljiv izborni program, pripremljena zakonska rješenja u mjeri koliko je to u pojedinim oblastima prioritetno i hitno te izražena iskrena spremnost i ozbiljna namjera za pokretanje snažnog investicionog ciklusa putema javnih radova prvenstveno putne infrastrukture i elektroenergetskih postrojenja.

Također, ne manje bitno, u našem fokusu i javnom diskursu prioritetno mjesto trebaju imati borba za radničku klasu i prava radnika, penzionera, seljaka i mladih a antifašizam, socijalna pravda i solidarnost biti značajne odrednice u svakodnevnoj javnoj komunikaciji. I na kraju, mada ne i po važnosti, su kadrovi za koje ćemo građanima garantovati te za iste očekivati glasove i povjerenje.

U idućoj godini imamo i idealnu šansu da nacionaliste konačno pobijedimo i krenemo u borbu za drugi, treći…mandat jer realno poslije pustoši koju će isti ostaviti, trebat će više od jednog mandata da bi se situacija stabilizovala te krenulo u progres i razvoj. Ozbiljan i odgovoran rad u prvom otvara velike mogućnosti za drugi mandat itd.

Kada govorimo o šansi možemo je posmatrati externo i interno. Externo je golim okom vidljivo – najgore stanje u društvu i državi od prestanka rata do danas i nikada veće nezadovoljstvo pa i ogorčenost građana nude šansu koju bi bilo zaista šteta propustiti. Ovo drugo treba mudrim političkim radom pravilno usmjeriti ka zajedničkom cilju, odnosno pozvati i hrabro povesti građane do konačne pobjede. Ne smijemo smetnuti sa uma da velika većina izbornih apstinenata bez sumnje očekuje naš hrabar, iskren i odlučan iskorak. Do nas je.

Interno posmatrano šansa se sama po sebi nameće prvenstveno kroz uspješno završenu unutrašnju konsolidaciju,stabilizaciju i demokratizaciju partije te permanentnim rastom broja članova na prostoru cijele BiH. Dakle, od partije kojoj je bila namjenjna sudbina SzaBiH i još nekih minornih stranaka partija smo od koje se opravdano plaše, naravno u političkom smislu. Nije nevažno spomenuti sve prisutniju veliku dozu hrabrosti, optimizma i odlučnosti koji se jednostavno osjećaju u svim javnim nastupima vodećih ljudi partije kao i spremnost ogromnog broja članica/članova da daju i svoj maksimalni doprinos.

Da zaključim. Ako pomno analiziramo izazove sa jedne a mogućnosti i šanse sa druge strane smatram da imamo puno pravo biti optimisti.
Do pobjede !


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu