SDP BiH
Nermin Deljkić

Inicijativa za parking i Uvjerenje o stažu i radnom iskustvu

Nermin Deljkić, vijećnik Socijaldemokratske partije u Općinskom vijeću Tešanj na 11. sjednici OV Tešanj je uputio niz inicijativa od kojih posebno izdvajamo dvije inicijative.

Prvom inicijativom vijećnik SDP-a je preporučio Načelniku općine Tešanj da pripremi izmjenu ili dopunu „Odluke o komunalnom redu“ na području općine Tešanj kojom će se urediti parkiranje automobila na privatnim posjedima, privatnim parkinzima, naročito u strogom centru grada i na području koje podliježe taksi za urbano-građevinsko zemljište Tešanj, Jelah i Tešanjka. Vijećnik SDP-a, Nermin Deljkić, dalje navodi u obrazloženju da inicijativu pokreće zbog neuređenosti ove oblasti od strane Lokalne zajednice, jer je vidno da mnogi privatnici naplaćuju parking na svojim privatnim posjedima bez potrebne dokumentacije. Inspekcijske službe kažnjavaju vlasnike ovakvih parkinga enormnim kaznama od 4000 do 5000 KM u drugim općinama, a korisnici ovih odredbi svoje eventualne obaveze prema općini, poreznoj upravi i slično, moraju dobiti od Općinskog vijeća kao nadležnog tijela da uredi ovu oblast svojom odlukom. Svi znamo šta je fiskalni račun i Zakon je jasan.
Na ovaj način bi pomogli našim sugradjanima da legalno zarade sredstva, koja su mnogima od njih jedini izvor prihoda, a da pri tome Općina i Država također ostvare dio prihoda.

Drugom inicijativom Nermin Deljkić preporučuje Načelniku Općine da putem svojih saradnika i službi odmah stupi u kontakt sa Kantonalnim ministarstvom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, kao i Ministarstvom za pravosuđe i upravu i zatraži da se hitno naloži Kantonalnoj administrativnoj službi PIO/MIO Zenica da riješi pitanje izdavanja uvjerenja o stažu i radnom iskustvu, a na način da se zahtjev sa dokazom o uplati propisane takse dostavi Ispostavi prema mjestu stanovanja, a da Služba obezbijedi da se isti ili najkasnije naredni dan traženo uvjerenje može preuzeti u Ispostavi. U obrazloženju navodi da pouzdano zna da je to moguće i pravno i tehnički jer smo učestvovali u postupku implementacije inicijative da se i određena uvjeranja iz sudske uprave mogu preuzimati u Sudu prema mjestu stanovanja. Dakle, ukoliko se hoće brži postupak od 15 dana, naš sugrađanin mora ići do Zenice i izlagati se dodatnim troškovima puta pa je nesporna činjenica da su građani općina van sjedišta Kantona dovedeni u neravnopravan položaj pred zakonom, državnim organima i službama. Na kraju, vijećnik SDP-a, Nermin Deljkić je jasno stavio do znanja da član 11. stav 1. tačka 1. Statuta općine Tešanj propisuje da Općina osigurava uslove za poštivanje i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u skladu sa Ustavom.

Vijećnik Socijaldemokratske partije navodi da ovim inicijativama u kojima su jasni prijedlozi preporuka, koje su iz svega navedenog opravdane, doprinijeli osiguranju ravnopravnosti svih građana i jednim malim korakom se približili društvu jednakih šansi za sve nas, te se kao takve Općinskom vijeću predlaže usvajanje gore navedenih inicijativa.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu