SDP BiH
Sarajevo

FOS SDP BiH će biti aktivni sudionik izbornog procesa

Realizirajući prioritetne aktivnosti utvrđene Programskom deklaracijom Četvrte konvencije Foruma seniora/ki,održane 14.05.2015. godine na danas održanoj konstituirajućoj sjednici novoizabranog Predsjedništva FOS-a, usvojeni su Zadaci Foruma seniora/ki na održavanju izbora predsjednika općinskih/gradskih i kantonalnih/regionalnih organizacija SDP BiH.

Iako su pripreme organa SDP BiH u završnoj fazi, Predsjedništvo FOS-a je pozvalo članove i organizacije FOS-a na svim nivoima da daju puni doprinos da se izbori provedu u fer i korektnoj atmosferi.

Smatrajući da su stvorene organizacione predpostavke da forumi seniora/ki daju puni doprinos pripremi i održavanju izbora predsjednika OO/GO i KO/RO SDP BiH,po sistemu „Jedan član –jedan glas“, te održavanju općinskih/gradskih i kantonalnih / regionalnih izvještajno-izbornih konferencija, u skladu sa Statutom SDP BiH, odlukama i izbornim aktima organa SDP BiH, Predsjedništvo FOS-a je pozvalo članove i organizacije FOS-a da daju doprinos oživotvorenju smisla ovog demokratskog dostignuća i spriječe eventualne zloupotrebe.

Posebno su akcentirani zadaci na animiranju članova FOS-a na prisustvovanju predsjedničkim debatama koje organiziraju odgovarajući organi za sprovođenje izbora,izlasku na izbore i pružanju međusobne pomoći,pridobijanju novih članova i kvalitetnoj pripremi izvještajno-izbornih konferencija OO/GO i KO/RO SDP BiH.

U procesu animiranja novih članova SDP BiH iz populacije osoba starije dobi i penzionera, FOS će kao i do sada, njihov težak materijalni i socijalni položaj tretirati kao posljedicu višegodišnje nacionalističke vlasti, afirmirati mjere i aktivnosti Vlade FBiH u mandatu 2010-2014.godine na poboljšanju njihovog položaja, a posebno značaj usvajanja Strategije reforme penzionog sistema,naglašeno je u Zadacima.

Također, potrebno je istaći jasan stav Konvencije FOS-a o spremnosti da svojim interesno-političkim djelovanjem spriječi svaku nakanu umanjivanja dostignutog nivoa materijalne i socijalne sigurnosti i da će svojim prijedlozima i inicijativama prema zakonodavnim i izvršnim organima svih nivoa vlasti zahtijevati preduzimanje i drugih mjera na poboljšanju njihovog materijalnog položaja,sa posebnim naglskom na upućivanje u parlamentarnu proceduru seta zakonskih prijedloga koji proističu iz usvojene Strategije reforme penzionog sistema.

FOS SDP BiH