SDP BiH

Forum mladih SDP BiH Sarajevo skraćivanjem mandata počeo sa radom

U prostorijama Općinske organizacije SDP BiH Novo Sarajevo, održana je konstituirajuća sjednica Foruma mladih SDP BiH Kantona Sarajevo. Na konstituirajućoj sjednici, pored proceduralnih tačaka dnevnog reda, potrebno je posebno istaknuti da je predstavnicima foruma pripadajućih općinskih organizacija prezentiran je Program rada ovog organa. Program Kantonalne organizacije Foruma mladih SDP BiH Sarajevo počiva na socijalističkim odnosno socijal-demokratskim vrijednostima, a to su: sloboda, tolerancija, solidarnost, pravda, jednakost u šansama, ljudska prava, internacionalizam, zaštita okoliša i antifašizam odnosnoantineofašizam.

Forum mladih Sarajevo će kao politički omladinski regionalni podmladak u Bosni i Hercegovini aktivno doprinositi sveukupnoj promociji socijaldemokratskih vrijednosti kroz svoje djelovanje u mandatu 2017.- 2019. godine. Snaga Foruma mladih Sarajevo će biti njegovi članovi koji će i dalje biti glavni nosioci ideja i kreativnosti koju Forum koristi u svojim aktivnostima, koji će i dalje činiti KO FOM SDP BiH Sarajevo najprepoznatljivijim političkim podmlatkom u Sarajevu. Jedan od programskih ciljeva je i pozicioniranje KO FOM SDP BiH Sarajevo u javnom životu kao glavnog pokretača pozitivnih promjena kako u društvu, tako i u samom SDP BiH. Prezentirani program je sačinjen iz 22 tematska odjeljka, a svi članovi Foruma imaće priliku da svojim prijedlozima poboljšaju Program do iduće sjednice, jer je usvojen u formi nacrta. Intencija je da Program rada bude živa materija koja će po potrebi proširivati i prilagođavati aktualnim političkim dešavanjima i da će ponuditi rješenja za konkretne probleme mladih u Kantonu Sarajevo.

Na sastanku je najavljeno i održavanje strateškog planiranja Foruma mladih SDP BiH Kantona Sarajevo, koje će se održati 13. januara 2018. godine, a na kojem će članovi imati priliku da inoviraju program, raspravljaju o unutrašnjem organizovanju, te da utvrde dinamiku i kreiraju operativni plan rada organizacije u narednom periodu.

Na sjednici KO FOM SDP BiH Sarajevo, jednoglasno je usvojeno i pismo ostavke koje su podnijeli svi članovi izabranog rukovodstva, a u kojem se navodi:

“Ovim putem vas želimo obavijestiti kako dajemo ostavke na pozicije predsjednika, potpredsjednika odnosno potpredsjednice te sekretarke Kantonalne organizacije Foruma mladih SDP BiH Sarajevo. Ova ostavka stupa na snagu 24.11.2019. godine, tj. tačno dvije godine od datuma našeg izbora na konvenciji. Na ovaj način želimo skratiti naš mandate na 2 godine.

Donijeti odluku o ostavci na prvom sastanku koordinacije i na samom početku svoga rada jeste neuobičajen potez, ali vjerovatno neće biti i jedini neuobičajen potez koji ćemo uraditi u naredne dvije godine mandata. Kao aktivisti foruma mladih već duži niz godina, a radeći i u ranijim mandatima kako u svojim općinskim organizacijama tako i u KO Forumu mladih SDP BiH Sarajevo, te i u organima SDP BiH na drugim nivoima, stekli sam brojna iskustva. U naredne dvije godine želimo ta iskustva da prenesemo na mlađe. Jedno od naših iskustva je to da smatramo da je mandatni period od 4 godine u Forumu mladih predug za mladu osobu. Za 4 godine nečijeg života puno se toga promjeni, mjenjaju se interesi, životni ciljevi i gubi se motivacija i energija.

Stoga, ovu ostavku smatrajte i jednim vidom kako lične tako i kampanje KO Foruma mladih SDP BiH Sarajevo, koju smo pokušali ostvariti i na prethodnoj konvenciji Foruma mladih SDP BiH, a to je da trajanje mandata u organima na Općinskom i Kantonalnom nivou treba smanjiti na dvije godine.

Smatramo da se na pozicijiama unutar Foruma mladih trebju učestalije vršiti kadrovske promjene, kako bi više mladih dobilo šansu da iskažu svoje ambicije, kreativnost i mogućnosti te kako bi smo brže stvarali nove mlade lidere.

U naredne dvije godine, do stupanja na snagu ove ostavke, obavljat ćemo svoje funkciju u maksimalnim kapacitetima, a u skladu sa Statutom, Programom, odlukama i procedurama.

U Sarajevu, 5. januar 2018. godine

Srdačan pozdrav,

Mirza Krajina, Ladina Kolenda, Ademir Torlak, Imela Omanović, Sanin Ćutahija”

Sastanak je zaključen sa riječima da će Forum mladih ustrajnošću, snagom i optimizmom nastojati napraviti bolju i pravedniju zemlju – BiH za sve nas!