SDP BiH
Reakcija na vandalski čin

Filipović: Rušenje spomenika na grobljima je recept nacionalista za homogenizaciju svojih birača

Damir Filipović, predsjednik Foruma mladih Socijaldemokratske partije BiH, osudio je jučerašnje divljačko rušenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnim grobljima u Sarajevu i Kaknju.

„Posljednji slučajevi rušenja nadgrobnih spomenika na pravoslavnim grobljima u Sarajevu i Kaknju, dokazuju kakvu su atmosferu, svojim djelovanjem u posljednjih nekoliko mjeseci, stvorile nacionalističke stranke.

Lažne patriote, od kojih mnogi nisu ni vidjeli rata, pred svaku izbornu godinu stvaraju vještačku situaciju u kojoj žele širiti mržnju prema svakome ko drugačije razmišlja od njih. Osim što ovakvim potezima žele skrenuti pažnju sa gorućih problema građana, na ovaj način žele novom homogenizacijom biračkog tijela dobiti glasove na izborima.

Nažalost, ovakvih situacija u sljedećoj godini možemo očekivati još, jer je to jedini način na koji nacionalističke stranke mogu dobiti glasove, jer su u protekle tri godine samo dodatno osiromašili svoje narode, iako su im obećavali neviđene „kule i gradove“.

Apelujem na sigurnosne organe da ove slučajeve temeljito istraže i privedu počinioce, kako bi se ovakvoj praksi, koja će se sigurno ponavljati, što prije stalo ukraj.

SDP BiH će i dalje nastaviti podržavati mlade ljude širom BiH, kojih zaista ima mnogo, u njihovim nastojanjima da od naše države napravimo normalno mjesto za život, kako bi se ovakve i slične situacije u potpunosti iskorijenile iz svih dijelova BiH“, naveo je Filipović.